Határon átnyúló madárnéző bringatúra indul szombaton

Határon átnyúló madárnéző bringatúra indul szombaton

Határon átnyúló madárnéző kerékpártúrát indít az "Örökségeink Útján" Zöldúton a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület szombaton; a túra nyugat-nógrádi és szlovákiai településeket érint - tájékoztatta az MTI-t a szervező egyesület elnökségi tagja pénteken.

A Csóványos 938,20 méter magas kilátójából még a Magas-Tátra is látszikDrexler Szilard / Ipoly Erdő Zrt.

 Pásztor Ildikó elmondta: Hontról indul a kerékpározás az Ipoly völgyében, átkelve a Drégelypalánk-Ipolyhídvég közötti fahídon, majd a Ramsari turistaösvény útvonalán jutnak el a szlovákiai Tesmagra Jégmadár Látogatói és Oktatóközpontjába. Az útvonal Drégelypalánkon érinti a Csadó-tanyai, majd az Ipolyhíd túraútvonal mentén az ipolyvecei madármegfigyelőt, és a dejtári Páskom legelő tanösvényt. A pataki gyurgyalag fal mellett haladva az érsekvadkerti Helytörténeti Emlékházba érkeznek meg a kerékpárosok a túra végén - tette hozzá.

Pásztor Ildikó kitért rá: az érintett települések egyben találkozási pontok is, ahol csatlakozni lehet a túrázókhoz. A regisztrált résztvevőknek Zöldutas útlevelet, ajándék kitűzőt adnak, és étkezést biztosítanak a szervezők.

Az "Örökségeink Útján" Zöldút olyan tematikus útvonal, természeti folyosó, mely a helyi történelmi, kulturális, természeti örökségeket, látnivalókat fűzi fel. A mindenki számára nyitva álló mintegy 60 kilométeres út tíz szomszédos települést köt össze: Borsosberényt, Dejtárt, Drégelypalánkot, Érsekvadkertet, Hontot, Horpácsot, Ipolyvecét, Nagyoroszit, Patakot és Pusztaberkit. A nyugat-nógrádi falvak által létrehozott Sugárkankalin Turisztikai Egyesület célja az érintett települések értékeinek megóvása és bemutatása, a térség népszerűsítése, közös arculatának kialakítása, megismertetése és turisztikai fejlesztése.

Ha pedig már a Börzsöny közelében járnak, nézzék meg annak legmagasabb csúcsára épült kilátót is, amelyet tavaly ősszel adtak át. A tetejéről, huszonkét méter magasból csodálhatjuk a tájat, tiszta időben pedig még a Magas-Tátrát is látni lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek