Hét vagány túratipp pünkösdre

Pünkösdkor nincs több kifogás a túrázás ellen! Csak trombitálja össze a családot, készítsen néhány szendvicset, és vegyék együtt nyakukba az ország legjobb kirándulóhelyeit. Május 23. az Európai Nemzeti Parkok napja lesz, ennek apropóján megmutatjuk, milyen programok várják az első igazi nyári hosszú hétvégén a hazai nemzeti parkokban. Orchideatúra, rendhagyó barlangászás és csillagfényes éjszakai programok a toplistán.

 Az idei hosszú hétvégék eddig sajnos nem kedveztek a túrázásnak, de pünkösdkor úgy tűnik, akár az egész hétvégét a szabadban tölthetjük. Az előrejelzések szerint szikrázó napsütés és kellemes meleg lesz, élvezzük hát ki és kiránduljunk egy nagyot! Izgalmasabbnál izgalmasabb programok lesznek az Európai Nemzeti Parkok napján, íme a top 7-es lista, válassza ki a kedvencét, és irány a természet!

Rendhagyó barlangtúra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Ha Aggtelek, akkor barlangtúra! De nem ám a megszokott módon: most kivételesen kívülről ismerhetjük meg az ország egyik leghíresebb barlangját. A Baradla-barlang tetejére szervezett túrán megtudhatjuk, hogy mikor szántottak ördögök Aggtelek határában, hogy hogyan néz ki a karsztfelszín, és arra is választ kapunk, hogy miért nem nyeli el a Baradla-barlang az Aggteleki-tó vizét.

Irány a barlangtető!
Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdre
(Fotó: bandi71 / Indafotó)

 A túra legnagyobb előnye, hogy végre azoknak is lehetőséget ad a barlangászásra, akik félnek a bezártságtól, ezért még sohasem merészkedtek be egyetlen barlangba sem. További információkért kattintson ide.

Bringázás ókori rómaiakkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Szeretnek kirándulni, de bringázni még inkább? Ráadásul az ókori leleteket is különösen izgalmasnak találják? Akkor az alábbi programot önöknek találták ki! Zala megye legszebb bicikliútján kerekezhetnek át Hévízről Keszthelyre, majd a keszthelyi Feketefenyő allén tekerhetnek tovább egészen a fenékpusztai Valcum Castrumig.

A Feketefenyő allé
Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdre
Forrás: Travelo(Fotó: Rózsi a rozsomák / Indafotó)

 A romok mellett, az egykori erőd területén, a Magyar Madártani Egyesület gyűrűző állomása és madármenhelye mellett elhaladva érnek majd vissza Hévízre. A négy órás túra végén, az Attila utcában, a római korból fennmaradt romok köré épített hangulatos kis kertben pihenhetnek meg. A bicajtúráról ide kattintva talál további részleteket.

Csillagfényes éjszaka a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Ha romantikus programot keres, vagy egyszerűen csak szereti kémlelni az éjszakai eget, vegye célba a Borsodi-dűlő madármegfigyelő tornyát! Tiszta égbolt esetén csillagászati bemutatón vehetnek részt a Fertőújlak határában található erdei tisztáson, ahol közelebbről is megismerkedhetnek a különböző égitestekkel és csillagképekkel.

Csillagos égbolt
Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdre
(Fotó: Kim MyoungSung / flickr)

 Egy puha pokrócra dőlve távcsővel a kézben gyönyörködni a fényekkel pöttyözött égben – hát kell ennél jobb nyárindító program? Ha ön is kedvet kapott, itt olvashat részletesen a programról.

Tündérrózsák és madárles a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Az egész családnak izgalmas program lehet a Duna-Dráva Nemzeti Park Fehér tündérrózsa-túrája. A kirándulás során felfedezhetjük a Barcsi Borókást és a fokozottan védett Nagyberek láptavát, ahol megcsodálhatjuk a láptó szinte teljes felszínét elborító fehér tündérrózsát, de megismerhetünk más, a lápokban élő védett növényfajokat is, mint a tőzegpáfrány és a fűzlevelű gyöngyvessző.

Fehér tündérrózsák
Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdre
(Fotó: Albrecht ÉVa / Indafotó)

 

A láptó szélén elhelyezkedő madármegfigyelő kunyhóból pedig láthatunk nagy kócsagot, szürke gémet, sőt, akár még fokozottan védett cigányrécét is. Ha szívesen részt venne a túrán, itt találja a részleteket.

Pünkösdi varázsbirodalom
Kellemes pihenés, édenkerti környezet, finom ételek, hatalmas wellness világ, latinos hangulat és táncoktatás a pünkösdi hétvégén, Zalakaroson. Természetesen a sztárfellépő sem maradhat el, aki nem más, mint Muri Enikő, a csodálatos hangú énekesnő. Mindez hol máshol, mint a Hotel Karos Spa-ban?! Gyere, hozd el a családod, és biztos, hogy felejthetetlen élményekben lesz részetek! (X)

 Családi kenutúra a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Igazi nyári programmal készül pünkösdre a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Ha fürdeni talán még nem is, de kenuzni már biztosan lehet majd a Dunán. Nyolcéves kortól bárki részt vehet a folyó szentendrei ágára szervezett túrán, melynek során Kisorosziból a folyás irányában evezhetünk le a Tahi hídfőig.

Kenuzás a Dunán
Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdre
(Fotó: Oldfire / Indafotó)

 Útközben megismerkedhetünk a folyópart élővilágával is, a három és fél órás evezés után pedig elnyalhatunk egy jól megérdemelt fagyit Tahitótfaluban, a folyóparton. Jól hangzik, igaz? A kenutúrára itt lehet jelentkezni.

Lovas vagánykodás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Rendhagyó lehetőséggel várja a Hortobágy a lovak szerelmeseit május 24-én. Ritkán adatik meg, hogy lovasok védett, háborítatlan területeken lovagolhassanak. Most azonban a nemzeti park természetvédelmi őrének vezetésével bejárhatják a Hortobágy legszebb területeit és megismerhetik a sík táj különleges élővilágát.

Galéria: Hét vagány túratipp pünkösdreFotó: Nia / Indafotó

 A hatórás túra érinti a Hortobágyi-halastavat és a Hortobágy-folyót is, így ha elég szemfülesek, lovaglás közben még a környéken élő madarak közül is lencsevégre kaphatnak néhányat. Ha kedvet kaptak egy kis ügetéshez, itt olvashatnak részletesen a programról.

Orchideatúra a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Virágkedvelőknek május 23-án a Kiskunsági Nemzeti Parkban a helyük, ahol különlegesebbnél különlegesebb orchideaféléket láthatnak a Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken. Itt többek között mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, vitézkosbor és poloskaszagú kosbor fordul elő legnagyobb számban, a színpompás orchideákban pedig most ráadásul ingyen gyönyörködhetünk. A virágtúrára ide kattintva lehet jelentkezni.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek