Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat

Cseresznyevirágért Budapestre, havasszépéért Kámra vagy Zalaegerszegre, nagyezerjófűért a Strázsa-hegyre, levenduláért Tihanyba, rózsaföldekért Szőregre kell utazni. A Travelo a legjobb hazai virágnéző helyek nyomában.

Javíthatatlanul romantikus alkat, virágzó parkokban, arborétumokban és mezőkön sétálgatásnál jobb programot el sem tud képzelni magának? Az áprilistól június végéig tartó időszakban az ország több pontjára is érdemes lesz ellátogatnia. A virágzás sorrendje szerint, időrendben bemutatjuk az öt legjobb hazai virágnéző helyet.

Cseresznyevirág: Füvészkert

A várható hőmérséklet mellett azt is bemondják a japán időjárás-előrejelzésben, hogy éppen melyik városban virágzanak a cseresznyefák. A virágnézés milliók kedves időtöltése ilyenkor a szigetországban, a piknikező társaságoktól lépni sem lehet a parkokban – írtuk tavaly a cseresznyevirágzás időszakában. Lassan pedig újra itt a hanamik, vagyis a szertartásos viráglesések időszaka. A cseresznyevirág (japánul szakura) a japán költészetben hagyományosan az élet illékony természetét jelképezi, rövid ideig tartó, fantasztikus szépségük gyakran szolgál a halandóság metaforájaként.

Füvészkert
Galéria: Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat
Fotó: switch / Indafotó

Ha az ember nem olyan szerencsés, hogy Japánban járjon a virágzáskor, a budapesti Füvészkertben kicsiben kipróbálhatja a cseresznyefa alatt piknikezés műfaját. Itt ugyanis minden évben megrendezik a Sakura-ünnepet. Idén április 11-12-én tartják, a csodás cseresznyevirágok mellett változatos gyerekfoglalkozásokkal és Japán kultúrájához köthető programokkal készülnek.

Havasszépe: Jeli Arborétum, Kám és Azáleás-völgy, Zalaegerszeg

A Jeli Arborétum a Travelo által tavaly ősszel bebarangolt Vasi-Hegyháton, Kám település mellett található. A kert májusban és júniusban virágruhába öltözik. Nem is akármilyenbe: tömegesen virít itt változatos színekben mintegy háromszázféle rododendron, vagyis havasszépe. Az arborétum április elsejétől várja a látogatókat, ekkor azonban még csak hétvégente tartanak nyitva. A nagyüzem májusban kezdődik, és június végéig tart: ekkor minden nap 8-17 óráig várják a kirándulókat.

Jeli Arborétum
Galéria: Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat
Fotó: Konor70 / Indafotó

A Vasvári Erdészeti Igazgatóság közleménye szerint a várható tömeges virágzás idén május elejére tehető. Legegyszerűbben gépkocsival lehet megközelíteni a Jeli Arborétumot, a 8-as főútról Kámnál a táblával jelzett helyen és irányba kell letérni a 3,6 kilométeres szilárd burkolatú útra. Parkolni egy egész nap árnyékos, ám nem őrzött helyen lehet.

Akinek nem elég ennyi a havasszépéből, annak a zalaegerszegi Azáleás-völgyet is érdemes felkeresnie. A szabadon látogatható, hegyvidéki hangulatot árasztó völgy a zalaegerszegi Alsóerdő botanikailag védett területe, itt is április végétől-május elejétől virítanak a színes virágok. Hogyan találja meg könnyedén ezt a helyet? Ide kattintva megtudja.

Megszállna a környéken?

Böngéssze a Travelo ajánlatait.

Nagyezerjófű: Strázsa-hegy

"A nagyezerjófű a citrusfélék családjába tartozik. Az egész növény kellemes citromillatot áraszt, hozzányúlni azonban veszélyes, a levelek fonákán található szőrök allergén anyagot fecskendeznek a 'támadóba'. Így védi magát ez a különleges növény a legelő állatok szájától – és a kirándulók kezétől. Pompás virágait tisztelettel csodáljuk, ne próbáljuk leszakítani!" – írja a Magyarnemzetiparkok.hu.

Nagyezerjófű
Galéria: Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat
Fotó: csekati / Indafotó

A védett nagyezerjófű különleges virágait egy vezetett túrán is megismerhetjük a Strázsa-hegyen, május 30-án. A túrára előzetesen be kell jelentkezni, ára 750 forint fejenként. A másfél órás virágnéző kirándulás Esztergom mellett, a Kökörcsin Erdei Iskolától indul.

Levendula: Tihany

Idén is egy hétre lilába borul Tihany június 15. és 21. között. Ekkor tartják ugyanis a Levendula Fesztivált a Belső-tó partján. A fesztivál mellett június 13-tól egészen július 5-ig minden nap reggel tíztől este nyolcig várják a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen azokat, akik szeretnék az aratás élményét is átélni, és saját kezűleg begyűjtött tihanyi levendulát hazavinni. Figyelem! Csak a helyszínen vásárolt, sorszámozott aratótáskába lehet levendulát szedni.

Tihanyi levendulaföldek
Galéria: Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat
Fotó: Nagy Gábor / Indafotó

Aki pedig szeretné megkóstolni a levendulateát, júniusban minden nap délután ötkor lehetősége lesz rá ingyenesen a Levendula Ház Látogatóközpontban – bögrét viszont vinni kell! Június 20-án a MÁV Levendula Expressz néven különvonatot indít Balatonfüredre, innen transzferbusszal lehet eljutni a rendezvényre, ennek részleteiről itt tud tájékozódni.

Maradna még?

Levendulázás után még maradna egy kicsit a Balatonnál? Böngéssze át a Travelo szállásajánlatait! A tihanyiakat itt, a balatonfüredieket pedig itt találja. És hogy mit csinálhat még a környéken, amikor még nincs strandszezon? Cikkünkért ide kattintson.

Rózsa: Szőreg

De nem csak a levenduláról fog szólni a június: 19-21. között a Szeged melletti Szőregen Rózsaünnepet tartanak. A három nap alatt a látogatók a rózsatermelők mindennapjaiba pillanthatnak be. Az aktuális termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország első Rózsamúzeumában a régmúlt rózsatermesztését is megismerhetjük. Emellett rózsakiállítás is lesz, itt vázákba rendezve lehet megnézni a környék virágait.

Szőregi rózsaföld
Galéria: Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat
Fotó: Szőregi rózsa

A Szőregi Rózsaünnep legfőbb látványossága a szombat délutáni felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulás után hajnalig koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatják a résztvevőket. A felvonulás mellett a fesztivál másik népszerű programja a rózsaföld-látogatás, mely során teljes pompájában lehet megnézni a több tízezer virágzó rózsatőből álló táblákat.

Wellness, ami formába hoz

A tavaszi fáradtság leküzdésére számtalan lehetőség adódik a wellness szállodák háza táján. Lazító termálfürdőzés, frissítő csobbanás, forró szaunák, kényeztető masszázsok nyújtják a megújulás élményét. Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos túrák várják. Válasszon wellness pihenést a Danubius szállodák kínálatából! További információért kattintson ide! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek