Átadták Románia leghosszabb kerékpárútját

Átadták Románia leghosszabb kerékpárútját

Temesváron megnyitották a kerékpárosok előtt Románia leghosszabb kerékpárútját, amely a Béga-csatorna töltésén vezet a bánsági várostól Románia és Szerbia határáig - írja az MTI.

Fotó: piusz / Indafotó

A 37 kilométer hosszú, két méter széles aszfaltcsík a Bega bal partján indul, majd Ötvénytől (Utvin) az államhatár román oldalán fekvő Ótelekig (Otelec) a csatorna jobb partján folytatódik. A kerékpárúton nyolc helyen alakítottak ki pihenőhelyet. Titu Bojin, a Temes megyei önkormányzat elnöke az avatóünnepségen elmondta: hamarosan megépül a 43 kilométeres szerbiai szakasz is, mely Nagybecskerekig (Zrenjanin) vezet.

A bicikliút megépítése a Béga-part rendezési programjának a részét képezte. A román oldalon elvégzendő munkák összköltségvetése 2,35 millió euró (705 millió forint), melynek 85 százalékát az Európai Unió biztosította a Románia-Szerbia határ menti együttműködési program keretében. A munkálatok végső célja a Béga-csatorna újbóli hajózhatóvá tétele.

Az EU támogatására a Bánsági Vízmedence Vízügyi Hatósága (ABAB), Temes megye önkormányzata, és Nagybecskerek polgármesteri hivatala pályázott.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek