Itt lehet még napsütésben síelni Magyarországon

Az öt legjobb hazai sípálya. Bár az időjárás alapján nem úgy tűnik, lehet ám még síelni Magyarországon. Hogy hol? Aki kemény pályára vágyik, és utálja a tömeget, Dobogókőre menjen, aki kezdőként hamisítatlan cuki hüttét és mini Ausztria hangulatot akar, meg se álljon Mátraszentistvánig. Instant sípályateszt a Bakonytól Visegrádig.

Sokan tartják röhejesnek a hazai síelésnek még a gondolatát is: minek erőltetjük ezt, nem vagyunk alpesi ország, hó is csak elvétve akad – sorolják az ellenérveket. Egy jó ideig én is csak bólogatni tudtam volna a fenti gondolatmenetet hallva. Volt pár próbálkozásom a hazai pályákkal, de ha komoly (és olcsó) síelésre vágytam, egy maribori hétvége sokkal jobb alternatívának tűnt, mint itthon maradni a síléceimmel. Aztán a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából két napot a hazai síelés megszállottjaival tölthettem, és már egészen más színben látom a dolgokat. A pályák egy kétnapos sajtóúttól persze nem lettek se hosszabbak, se meredekebbek, viszont megértettem, kinek és mire lehetnek jók.

Kezdeti lépések a mátraszentistváni Síparkban
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Mátraszentistván Sípark)

Egy külföldi síút rendkívül költséges, a kezdők rengeteg pénzt megspórolhatnak, ha az alapokat itthon sajátítják el, és már biztos tudás birtokában indulnak neki a nagyobb, távoli pályarendszereknek. Így az élmény is nagyobb, és sokkal jobban megéri megvenni a drága síbérletet úgy, hogy ki is tudjuk azt használni. Tény, hogy Magyarország sosem lesz alpesi ország, de nem is ez a cél, sokkal inkább az, hogy megszerettessék az emberekkel a sísportot, erre pedig tökéletesek a hazai adottságok. Úgy tűnt, a fentiekben éppúgy egyetért csoportunk két szakmai kísérője, Dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke, és az Interski nemzetközi síoktató szövetség alelnöke, és Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke, mint az utunk során meglátogatott sípályák üzemeltetői is. Így pedig már nekem is nagyon szimpatikussá vált a dolog.

Ki az a Chernel István?
1865-ben született magyar ornitológus, a síeléssel Norvégiában ismerkedett meg 1891-ben. Két évvel később több népszerűsítő cikket publikált a síelésről, majd 1896-ban megírta és kiadta a "Lábszánkózás kézikönyvét" - ez volt az első magyar könyv a témában, így Chernel István rakta le a hazai sí-szaknyelv alapjait. Az ő nevével hozták létre nemrégiben a legnagyobb hazai sípályákat és szakmai szervezeteket tömörítő klasztert, melynek jelenleg 18 tagja van (7 havas sípálya, 6 műanyag pálya, 3 szakmai szervezet és 2 kereskedelmi cég). A klaszter célja a havas sportok népszerűsítése, a magyarországi síélet fejlesztése, a biztonságos síelés ismereteinek széles körű terjesztése. Tevékenységükről a Sieljitthon.hu-n lehet tovább olvasni.

Nézzük is, milyen pályákon kóstolhatnak bele a síelés örömeibe a hazai kezdők! Magyarországon egyébként jelenleg 14 havas és 20 műanyag sípálya, 68 sílift és 26 síiskola üzemel. Mi ebből a két nap alatt két műanyag, és öt havas pályát próbáltunk ki.

Kékestető Sícentrum

Milyen? A hazai síelés bölcsője, Magyarország legmagasabb pontján. Ez az ország egyik legrégebb óta üzemelő síterülete, a nagyobb beruházások és fejlesztések 2003 óta zajlanak itt. Megfelelő hóviszonyok esetén a csúcsról két irányban indulhatunk el: a családoknak és kezdőknek is ideális, lankásabb, 1,8 kilométeres déli pályán, vagy a meredekebb, haladóknak is izgalmas, legendás északi pályán. A déli felső szakaszán egy 900 méteres csákányos, és egy 700 méteres tányéros, valamint egy 70 méteres tanulólift üzemel.

Kékestető, déli sípálya: kezdőknek tökéletes
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: mimi / Travelo)

Aki a teljes déli pályaszakaszt végig akarja síelni egészen Veronika-rétig, az síbusszal juthat vissza a hegytetőre, mivel egyelőre sajnos nincsen végig felvonó. A déli pálya érdekessége, hogy teljes hosszában kivilágított és kihangosított, hetente háromszor (szerdán, pénteken és szombaton) éjszakai síelést is tartanak. Az északi oldalon egy 600 méter hosszú csákányos felvonó van, ám ezt a sípályát csak akkor lehet használni, ha minimum 40 centiméteres rajta a természetes hóréteg (ezen az oldalon környezetvédelmi okokból tilos a hóágyúzás), és így megfelelően le tudják ratrakolni rajta a havat.

Vannak hütték? Vannak bizony. A déli sípályán egy kisebb, kör alakú bár várja a síelőket, kicsit feljebb pedig a Kékesi Vendégházban á la carte éttermet találunk. Aki gyorsabban le szeretné tudni az ebédet, az északi sípálya tetején önkiszolgáló éttermet talál. Ha pedig gyönyörű panorámában szeretne kávézni, liftezzen fel a tévétorony meglepően olcsó presszójába!

Az északi sípálya teteje, és az önkiszolgáló étterem a tévétoronyból
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: J.o.k.e.r / Indafotó)

Hol lehet felszerelést bérelni? A tévétoronytól és az önkiszolgáló étteremtől pár lépésnyire található síkölcsönzőben. Az oktatásról is itt érdemes érdeklődni.

Mennyibe kerül a napijegy? A felnőtt napijegy 4900 forintba kerül, a félnapos 3800 forint, további árak a sípálya honlapján.

Van hó? Indulás előtt érdemes megnyugtatni magunkat a sícentrum honlapján található webkamera képeivel, hogy bár a városban nincs hó, a hegyen még általában bőven akad.

Milyen fejlesztések várhatók? A területet 35 évre bérlik a gyöngyösi önkormányzattól, így hosszú távú terveik vannak, úgy mint a régi sísánc környékének rendezése, a déli sípálya teljes szakaszán felvonó kiépítése és az északi sípálya használhatóságának javítása.

Sípark Mátraszentistván

Milyen? Családi üzemeltetésű, nagyon kedves síterep 10 rövidebb pályával, 8 sílifttel, síiskolával, nem síelőknek snowtubing pályával és alpesi hangulatú hüttével a Mátrában. Látszik, hogy az üzemeltetők igyekeznek minél szebb, és minél autentikusabb síterep-hangulatot kialakítani. Több reklámanyagukban is láttam az "aprócska Ausztria a Mátrában" megfogalmazást, és tényleg ilyen érzése van itt az embernek.

Esti fények a mátraszentistváni Síparkban
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Mátrasztistván Sípark)

Van teljesen kezdő pályájuk, de FIS nemzetközi szlalompálya minőítésű is - ez azt jelenti, hogy a pálya alkalmas nemzetközi rangú síversenyek lebonyolítására, na ez már szuper gyakorlóterep a haladóknak is. A felvonók közt tányéros és csákányos típusúakat találunk, de állítólag nem kell már sokat várni az ülős felovóra. Esténként sem áll meg Mátraszentistvánban az élet: rendszeresen van esti sízés, és gyakran tartanak különböző fesztiválokat is. Aki életében először szeretne belekóstolni egy síterep hangulatába, jó élményekkel távozhat, főleg, ha nem hétvégén érkezik, mert akkor rettenetesen sokan vannak itt.

Vannak hütték? Két hütte üzemel: egy Rönk bár névre hallgató a sípálya mellett, és egy Hóhatár Hütte névre keresztelt étterem. Utóbbi pontosan olyan, mint egy hangulatos, régi osztrák hütte faburkolattal és házias ételekkel.

Gyakran rendeznek havas fesztiválokat is
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Komka Peter / Mátraszentistván Sípark)

Hol lehet felszerelést bérelni? A parkoló mellett található kölcsönzőben. Kedvesek és hatékonyak a kölcsönző dolgozói, gond nélkül megbirkóztak vele, amikor egy csapat újságíró megrohamozta őket felszerelésért.

Mennyibe kerül a napijegy? Főszezonban a félnapos felnőtt jegy 4500 forint, egésznapos 5500 forint. További árak és kedvezmények a terep honlapján.

Van hó? Itt is érdemes a webkamerát megnézni útnak indulás előtt. Jelenleg egyébként nagyonis van.

Milyen fejlesztések várhatók? A következő években további pályákat alakítanak ki, melyekkel leginkább a családoknak és a kezdőknek szeretnének a kedvében járni, hiszen tudják, ez a terep erőssége. Illetve, ahogyan már említettem, tervben van egy négyüléses felvonó megépítése is, ez reálisan 2017-ben várható, hogy elkészül.

Hol szálljak meg a Mátrában?
Két kedvenc mátraházi hotelünket, az Residence Ózont, és a Lifestyle Hotel Mátrát ajánljuk. Mindkét helyen a fárasztó sínap után a remek wellness részlegben pihenhejtük ki magunkat. Arról, hogy pontosan milyenek ezek a szállodák, és melyiket kinek ajánljuk inkább, olvassák el korábbi cikkünket ide kattintva.

Visegrádi Nagyvillám Sípálya

Milyen? Családias kis síterep Budapesttől nem túl messze, 8 felvonóval, hóágyúkkal, síiskolával, a munkáját megszállottan imádó üzemeltetővel és a büfé teraszáról kilátással a Fellegvárra. Alapvetően ezeket a sípályákat is inkább kezdőknek ajánlanánk, de megfelelő hóviszonyok esetén a felső szakasz a haladóknak is kellemes lehet. A síelésbe szerelmes üzemeltető, Gutbrod Rezső a régi, már-már muzeálisnak számító ratrakok és motoros szánok ellenére mindent megtesz, hogy tökéletes élményt nyújtson a pályájára látogatóknak. Esténként kivilágított pályán is lehet csúszni. Nem síelőknek van snowtubing pálya, illetve természetes havas, ingyenes szánkópálya is.

A napsütötte Nagyvillám Sípálya Visegrádon
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Nagyvillám Sípálya, Visegrád)

Vannak hütték? Egy egyszerű, kedvező árú büfé napsütötte terasszal a bébipálya aljában.

Hol lehet felszerelést bérelni? A büfé melletti síkölcsönzőben bérelhet felszerelést az, aki nem hozott magával.

Mennyibe kerül a napijegy? Hétvégén a 8 órás felnőtt jegy 4500 forint, a 4 órás pedig 4000 forint. Esténként és hétköznap jelentős kedvezmények vannak, ezekről a pálya honlapján tájékozódhat.

Esti síelés Visegrádon
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Nagyvillám Sípálya, Visegrád)

 

Hol szálljak meg Visegrádon?
Patak Park Hotel, Visegrád. Családias hangulat, modern szobák, erdei wellness terasz szabadtéri jakuzzival - ez utóbbi különösen jó szolgálatot tesz egy hosszú nap végén. A szobák tiszták, a sima kétágyas elég aprócska, a lakosztályok viszont hatalmasak, kétszintesek. Nagyon kedves személyzet. Ingyenes transzfer a buszmegállótól a hotelbe, illetve a sípályára. Mi itt szálltunk meg, elégedettek voltunk.

Dobogókői Sípálya

Milyen? Egy pálya van itt, de az hosszú és meredek. A tányéros felvonóból a kezdők középen is kiszállhatnak, onnan lankásabb, a haladók nyugodtan menjenek a tetejéig. Hétköznap itt voltak a legkevesebben, nyugalom és béke várja a síelőket.

Szép kilátás és nyugalom a dobogókői Sícentrumban
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Dobogókő Sícentrum)

Vannak hütték? Közvetlenül a felvonó tetejénél található a különös formájú Zsindelyes vendégház, melyet Makovecz Imre tervezett. A vendégházban házias fogások, forró italok, nyílt tüzű hatalmas kandalló és egy hatalmas fekete macska várja a síelőket.

Hol lehet felszerelést bérelni? A Zsindelyes vendégház mellett egy kis síkölcsönzőt találuk.

Mennyibe kerül a napijegy? Hétvégén 10 menet 3000 forint, a napijegy pedig 4000 forint. Hétköznapi kedvezmények itt találhatóak.

Zsindelyes vendégház, Dobogókő
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Zsindelyes vendégház)

Van hó? Van. Egyébként itt is a webkamera képével nyugtathatjuk meg magunkat legjobban indulás előtt.

Milyen fejlesztések várhatók? A jövőben bővíteni szeretnének, a sípályából négyévszakos sportcentrumot álmodtak meg zipline pályával, hegyi rollerrel, négyüléses felvonóval.

Nordica Síaréna Eplény

Milyen? A legnagyobb hazai síterep 7,2 kilométeres pályarendszerrel, síiskolával, 7 sílifttel és hazánk egyetlen négyüléses felvonójával és a külföldön megszokott nyüzsgő síterep-hangulattal. Igazából az egyetlen olyan magyarországi síterep, ahol tízéves sítapasztalattal nem unnám halálra magam, hanem egy teljes napot kellemesen kitöltene a látogatás.

Magyarországon csak itt van négyüléses felvonó (Nordica Síaréna, Eplény)
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Nordica SíAréna - Eplény)

Mivel 44 hóágyúval és 3 ratrakkal tartják karban a pályát, így viszonylag hóbiztosnak mondható. (A ratrakokkal egyébként érdemes vigyázni, minket meglepetéséként ért, hogy dudálva szembejött egy a pályán.) Esténként 4 kilométer hosszan ki is világítják a pályákat, így napnyugtával nem kell lecsatolni.

Vannak hütték? Összesen 5 vendéglátóhely közül választhatunk, van kisebb bár, de nagyméretű önkiszolgáló étterem is, olyan klasszikus hütte fogásokkal, mint a gőzgombóc.

Hol lehet felszerelést bérelni? A pályaszállásként és önkiszolgáló étteremként is működő Holle Anyó kunyhójának aljában. A személyzet itt nem volt túl kedves velünk, de ezt a nagyüzemi kiszolgálás számlájára írjuk, mert bár szerda este jártunk itt, rengetegen sportoltak - így rengetegen akartak bérelni - ezen a napon is.

Holle Anyó mesebeli kunyhója Eplényben
Galéria: Két nap alatt végigsíeltünk Magyarországon
(Fotó: Nordica SíAréna - Eplény)

Mennyibe kerül a napijegy? A 8 órás felnőtt jegy 6300 forintba, a 4 órás jegy 5400 forintba kerül. További jegyárak és kedvezmények a síterep honlapján.

Van hó? Van, a webkamera pedig itt, hogy önök is megbizonyosodhassanak róla.

Milyen fejlesztések várhatók? Egy 1020 méter hosszú, kivilágított középhaladó pálya, és a meglévő mellé egy újabb, 980 méter hosszú ülőlift megépítését tervezik.

A műanyag sípálya minek van?
A teljesen kezdőket 20 darab műanyagpálya várja Magyarországon, mi Budapesten és közelében a 14. kerületi Babos Síklubot, és Gödöllőn a Megyeri Síiskolát látogattuk meg. Ezek a pályák arra jók, hogy azok, akiknek még az életében nem volt a lábán síléc, kipróbálják tetszik-e nekik egyáltalán ez a sport. Majd miután az alapokat megszerezték itt, sokkal nagyobb élmény lesz az első havas terepen töltött nap. Emellett óvodák és iskolák számára remek lehetőség a tornaórák vagy délutáni sportfoglalkozások színesítésére.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek