5+1 természetközeli program, ha már unja a napozást

A belföldi nyaralásról legtöbbször valamelyik vízpart jut az eszünkbe, pedig számtalan olyan kirándulóhely van még az országban, ahová nyáron is érdemes ellátogatni. Összegyűjtöttük, hogy milyen vidéki programok közül válogathat a következő hetekben az, aki többre vágyik a standon aszalódásnál. Szafari a naplementében, hullócsillagtúra és éjszakai denevérles várja az ország legszebb nemzeti parkjaiban.

Új sorozatunkban ugyanis olyan kül- és belföldi nyaralócélpontokat és programokat szeretnénk bemutatni, ahol elégedettek lesznek azok is, akiket nem a klasszikus lángos-tópart-vízibicikli típusú nyaralás tesz boldoggá. Ezeket a cikkeinket a "masnyar2015" címkével keresse! Most pedig tényleg jöjjön néhány hazai program, amiket ezúttal a természet bőkezűsége inspirált.

1. Naplemente szafari a Hortobágyi Vadasparkban

Fedezzék fel az ősi puszta vadvilágát egy különleges, vezetett szafari túra keretében a Hortobágyi Vadasparkban! A parkban olyan állatokkal is megismerkedhetnek, amelyekkel a természetben már aligha találkozhatnak, legfeljebb a védett területeken.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 A sakálok, keselyűk, vadmacskák és szürke gémek a lenyugvó nap fényében még érdekesebbnek látszanak, a túrák pedig épp ezekben az órákban indulnak júliusban minden pénteken és szombaton. Ez a program az egész család számára felejthetetlen élmény lehet. Ha szeretnének jelentkezni, ide kattintva találnak részletes információkat a szafariról.

Fedezze fel az Ezer apró csoda földjét!
Vadregényes erdők és ősi szőlőhegyek ölelésében: kóstolja gyógyító források vizét és a helyi termelők által kínált ízeket! Csodálja meg az óriások erdejét, evezzen a Rába folyón, ismerkedjen őshonos állat- és gyümölcsfajtákkal. Arasson és szüreteljen, vagy éljen egy kicsit hegyi pásztor módjára! Úton-útfélen felfrissülhet tavainkban vagy a Kneipp-pontokon. (X)

 2. Esti nyomozás egy ritka rákfaj után a Börzsönyben

Akkor sem kell lemondaniuk a kirándulásról, ha napközben nincs erejük a tűző napon nekivágni. Szuper esti programnak ígérkezik például a Budapesttől mindössze egy órányira lévő Szokolyára szervezett július 31-i kutatótúra. A program naplemente után indul Királyrétről a Börzsöny magasabban fekvő vízfolyásaihoz, ahol lámpákkal felszerelkezve kutathatunk egy olyan faj után, amely már az egész világon ritkulóban van.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: Christoph Leeb / Wikipedia

 A kövi rákok kizárólag a középhegységi folyóvizekben élnek, így egészen különleges a lehetőség, hogy most szakvezető segítségével eredhetünk a nyomukba. A helyek valószínűleg gyorsan betelnek majd, úgyhogy érdemes mielőbb jelentkezni. Az ehhez szükséges információkat ide kattintva találják.

3. Magyar Pásztorkutyák Találkozója a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Kevés olyan kisgyerekes családot ismerünk, ahol ne lenne folyamatosan napirenden a kutya-kérdés. Ha még nem állnak készen egy saját kutyára, de szeretnék megörvendeztetni a gyerekeket, tökéletes program lehet az augusztus elsejei bugaci kutyatalálkozó, ahol a legősibb magyar pásztorkutyákkal ismerkedhetnek meg.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 Ez pedig nem csak a gyerekeknek lehet érdekes. A pulik, komondorok, mudik és kuvaszok nemcsak egy egyszerű kiállításon fognak bemutatkozni, hanem különböző vizsgákat és bajnokságokat is rendeznek nekik, a terelőbajnokság például kifejezetten izgalmasnak ígérkezik. De lesz lovaskocsizás, mesemondás és több kézműves foglalkozás is. A programról itt talál további részleteket.

4. Kirándulás lepkék és hullócsillagok között Gödöllő mellett

Tavaly nyáron már nagy sikert aratott, ezért idén augusztus 8-án és 9-én újra megrendezik a Gödöllői Tájvédelmi Körzetben azt a túrát, ahol az éjszakai erdőben nemcsak különös, sehol máshol nem tapasztalható hangokkal ismerkedhetünk meg, de akár a lepkészet izgalmas technikáit is elsajátíthatjuk. Mindezt úgy, hogy az égen az augusztusi csillaghullásnak is szemtanúi lehetünk. Ez a túra elsősorban gyakorlottabb kirándulóknak javasolt, ugyanis több mint 15 kilométert tesz meg a csapat a szurdokban mintegy 5-7 óra alatt, aminek az utolsó szakasza már biztosan sötétedés után lesz. A program ingyenes, de az előzetes bejelentkezéshez szüksége lesz néhány további infóra, melyeket itt talál.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: katonams / Wikipedia

 5. Gólyabúcsúztatás a Dinnyési-fertőn

A Dinnyési-fertő a Velencei-tó mellett található különleges természetvédelmi terület, ahová csak vezetett túrán lehet bejutni, más esetekben nem látogatható. Érdemes tehát kihasználni minden kínálkozó alkalmat, hogy felfedezhessük a táj egyedi madárvilágát.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: xlator / Indafotó

 A gólyák minden évben Szent István napja környékén repülnek tovább Magyarországról, ami mindig egy különleges látványosságnak számít, bár a legtöbben gyerekkorunk óta csak vágyunk rá, hogy egyszer a saját szemünkkel láthassuk. Most itt az alkalom, ragadjon távcsövet és legyen augusztus 22-én reggel Dinnyésen, a Rózsa utca és a Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt, a Madárdal tanösvény második táblájánál. A további programról itt olvashat.

+1 tipp péntek estére: Denevérek éjszakája a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A Balatonon töltik a hétvégét, de a kedvenc halasukon és a kikötőn kívül mást is szeretnének látni a környékből? Ha a napsütéses órákat mégiscsak sajnálnánk nem strandolással tölteni, íme a tökéletes kompromisszumos megoldás. Napközben fürdőzzenek bátran, este pedig tartsanak a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba, ahol nyolc órától a fokozottan védett Kis-Balaton Diás-szigetén izgalmas denevérlesen vehetnek részt, ráadásul teljesen ingyen.

Galéria: 5+1 természetközeli program, ha már unja a napozástFotó: Radisics Milán / Indafotó

 A július 10-i esti túra során nemcsak távcsővel lehet majd kémlelni a denevéreket, de szakvezetők segítségével el is lehet fogni néhányat közülük, hogy egy-egy példányt közelebbről is megvizsgálhassunk. Aki azonban mégsem akar ennyire közeli viszonyba kerülni az állatokkal, azok például bekapcsolódhatnak a különböző éjszakai rovarok fénycsapdázásába is. Ha szívesen részt vennének a programon, ide kattintva találnak részletes információkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek