Síelt már Szlovéniában?

Közel van, jó a közlekedés, nagyon szépek és gondozottak a pályák, és még megfizethető is. Szlovéniáról minden magyar síelő hallotta már, hogy nagyokat lehet síelni, mégis kevesen próbálták: titkos tipp a szezon közepén.

A magyarok leginkább Szlovákiába vagy Ausztriába járnak síelni. Szlovákia közel van, viszonylag olcsó, és a pályák privatizálása óta, különösen az utóbbi pár évben rengeteget költöttek a pályák, és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére. Sok osztrák sípálya szintén kényelmesen elérhető 5-6 óra autózással, a pályák és a panziók minden igényt kielégítenek, az árakat azonban már nem igazán a magyar középosztály pénztárcájára méretezték.

És ott van Szlovénia, ami a magyar síelők térképén még mindig kicsit a Csipkerózsika-álmát alussza. Pedig a pályák jók vagy nagyon jók, az árszínvonal valahol a szlovákiai és az ausztriai között húzódik, hóbiztonság szempontjából pedig az ország jóval megbízhatóbb, mint északi szomszédunk: egy, a szezon elején a főszezonra lefoglalt síúttal nehéz hoppon maradni.

Fotó: Vogel

Az M7-esen, és a csatlakozó szlovén sztrádán ráadásul tényleg gyorsan oda is lehet érni. És aki csak most dönt az idei síelésről vagy akár egy hosszú hétvégéről, az nincs elkésve: szinte mindenhol akad még szállás, és hetek óta mindenhol méteres hó várja a síelőket.

Ez a cikk elsősorban a síelési lehetőségekről szól, de Szlovénia az összes outdoor sporthoz ideális terep. Lehet sífutni, kirándulni, hegyet mászni, via ferratázni, hegyibiciklizni, az üdülőközpontokban pedig mindenhol uszodák és wellness-centrumok várják a vendégeket.

A 250 hektáros maribor-pohorjei síközpont a 41,5 kilométer pályájával a legnagyobb szlovén síterep, és bő háromórányira van csak Budapesttől. Mariborból, ahol olcsóbban is lehet szállást találni, a központ síbusszal könnyen elérhető, de a pályák közelében is rengeteg síszállást lehet találni.

Fotó: Maribor Pohorje

Krvavec bő száz kilométerrel messzebb van, viszont ez a pálya magasabb fekvésű. Ahogy a szlovéniai sípályák zöme, ez is elsősorban családi síelésekhez optimális. Itt egy abszolút pályaszállás, a minden igényt kielégítő, pár éve teljesen felújított Hotel Krvavec a legkényelmesebb lehetőség korrekt áron megszállni, de a kabinos lift alsó állomásának negyedórás körzetében további rengeteg panzió vagy szálloda, vendégház várja a vendégeket.

Fotó: Rtc Krvavec

Cerkno sincs sokkal messzebb. Ez talán a legcsaládiasabb, legbarátságosabb hangulatú síközpont Szlovéniában: 18 kilométernyi pályán lehet síelni. A hegy tetején van az egész ország egyik legjobb apartmanháza, ahová nagyobb társaságok is bekuckózhatnak. A síbérletekre a vendégeknek jelentős kedvezményt jár, és nemcsak télen, hanem egész évben lehet menni kirándulni, kikapcsolódni.

Fotó: Ski Cerkno

A Bohinj-Kobla síközpont a Júliai Alpokban évek óta zárva van. Az új üzemeltetőnek mostanra sikerült az összes engedélyt beszerezni a felújításhoz és a bővítéshez, így várhatóan a 2015-16-os szezonban nyílik meg újra. A dolgokat megnehezítette a sok tulajdonos, és hogy a pályák egy része a nemzeti park területén van, így a legmesszebbmenőkig kímélni kell a természetet, ezért például csak a legmodernebb hóágyúkat engedik telepíteni.

Mivel a több tízmillió eurós fejlesztéssel megvalósul az összeköttetés a szomszédos Soriska Planinával, az ország legmagasabb csúcsa, a közeli Triglav magasságáról elnevezett 2864 lesz az ország legnagyobb összefüggő, egyben egyetlen öko-síközpontja. Itt a magas igényű, vastag pénztárcájú turistáknak sem kell semmiről lemondaniuk: a pályarendszer befektetőjéé a vadonatúj öko-wellnesshotel Bohinj központjában, az épülő kabinos lift alsó állomásánál, amihez nemcsak Szlovéniában, de a régióban sem igen akad hasonló.

Fotó: Vodni Park Bohinj

A hagyomány szerint egyszer minden szlovén által kötelezően megmászandó Triglavhoz legközelebbi síterep Vogel. Ez az a pálya, ahol tavaly annyi hó (bő öt méter) esett, hogy helyenként ratrakokkal kellett eltolni a liftek alól, hogy a gondolák ne érjenek le. A szezon áprilisban véget ért, de a helyiek szerint még júniusban is lehetett volna síelni.

http://www.vogel.si/winter

Itt 22 kilométer sípálya van (fekete nincs), és a freeride-bolondok a pályákon kívül is síelhetnek. A pályarendszer a nemzeti park területén van, és a karnyújtásnyira lévő, háromfejű Triglav egészen elképesztő látványt nyújt.

Fotó: Vogel

Dél-nyugati szomszédunknál egy magyarnak azért jó síelni, és általában időt tölteni, mert szinte minden ugyanolyan jó állapotban van és szép, mint Ausztriában, az árak azonban barátságosabbak, és talán a szlávos szlovén temperamentum is közelebb áll a miénkhez.

Szlovéniában nagyon szeretnének több magyar síelőt fogadni, ezért, ha időben foglalunk és rákérdezünk, szívesen és viszonylag könnyen adnak kedvezményt a listaárakból. Ez elsősorban a szállásokra vonatkozik, ahol ha sikerül összebarátkozni a helyiekkel, visszajáró vendégként még komolyabb engedményeket lehet elérni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek