Futva és evezve akarja megkerülni a földet egy francia férfi

Gyermekkori álma megvalósítására készül egy 61 éves francia férfi: Serge Girard hosszútávfutó 45 ezer kilométert akar megtenni a világ körül futva és evezve.

"Nem rekordokat akarok dönteni, csak el akarom érni a célomat: sikerrel végrehajtani a Run and Row Tour nevű expedíciót kizárólag az izmaim és az eszem segítségével" – mondta a 61 éves férfi a francia hírügynökségnek.

Girard a tervek szerint márciusban indul Réunion szigetéről, ahová várhatóan 2016 novemberébe érkezik vissza. Ezalatt 17 ezer kilométert tesz meg a déli féltekén gyalog, kelet-nyugat irányban átszelve három kontinenst – Afrikát, Dél-Amerikát és Ausztráliát -, és 28 ezer kilométert evezve az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánon - írja az MTI.

A Le Havre-i Girard több hosszútávfutó rekord birtokosa: 2010-ben megdöntötte a pihenőnap nélküli 365 napos gyaloglás világrekordját: 27 ezer kilométert, azaz 640 maratonnak megfelelő távot tett meg 25 európai uniós országon keresztül. 1997 óta öt kontinenst szelt át, 2005-ben és 2006-ban 260 nap alatt tette meg az tizenkilencezer kilométernél is hosszabb Párizs-Tokió távolságot.

Világkörüli útja során számos kihívással szembesül: ezek egyike a Soma nevű, 6,50 méter hosszú és 1,81 méter széles evezős bárkán tervezett hatalmas tengeri útszakasz. A hajó kezelését egy éve gyakorolja a La Manche-on.

"Ez a helyváltoztatási forma még új a számomra, egyedül leszek a tengeren, hosszútávfutóból hosszútávevezővé válok" – mondta.

Ha sikerül 21 hónap alatt megtennie az utat, új rekordot állít fel, de nem ő lesz az első, aki vitorla, gőz- vagy robbanómotor nélkül járja körül a Földet. Egy brit férfi, Jason Lewis ugyanis 2007-ben ezt már megtette: 74 ezer kilométert tett meg pedálos csónakon, kerékpáron, kajakon és görkorcsolyán, igaz, mindez tizenhárom évébe tellett. A török Erden Eruc pedig 66 ezer kilométert tett meg evezős csónakon, kerékpáron és kajakon 2007 és 2012 között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek