Télen is vannak aktív kullancsok

Igaz vagy csak városi legenda, hogy télen is meg lehet fertőződni kullancs által terjesztett betegségekkel Magyarországon? - tettük fel a kérdést szakembereknek. Válaszaik szerint a mind enyhébb telek miatt igaz a hír, de a megbetegedéshez egy jó adag pechre is szükség van.

"Igaz, hogy télen is vannak kullancsok, mert csak a talaj menti fagyok pusztítják őket, de 1986-óta ilyen tél nem volt" - válaszolta kérdésünkre dr. Kapiller Zoltán, lézergyógyász-állatorvos, aki egyéb érdemei mellett találmányáért, a Kullancs-eltávolító kanálért 15 évvel ezelőtt jelentős díjakat kapott.

Az enyhe telek miatt a kullancsok tehát télen aktívabbak, mint a korábbi hidegebb teleken. "Az elmúlt négy évben minden télen vannak frissen fertőződött betegeink, korábban ez nem fordult elő" - mondta a Travelónak dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Hó tetején sétáló kullancsFotó: Southern Maine Mosquito Squad

 Sok kullancsfaj létezik, és messze nem mindegyik terjeszt az emberre nézve fertőző betegségeket. "Nálunk is él olyan, ami sétál a hó tetején, de ez nem veszélyes az emberekre. A Lyme borreliosist és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást hordozó kullancsok például télen nem aktívak" - nyugtat meg némiképp Lakos doktor. Ugyanakkor annak, aki már megfertőződött, ez aligha jelent vigaszt.

Télen az emberi test nagy része fedett, a kullancs pedig a vastag ruhán nem tudja magát átverekedni, ellenben a ruha nyílásain; az ujjon, galléron, száron be tud mászni. A legtöbb kutya pedig - nagyon helyesen - télen is fedetlen, a kutyák (és a macskák is) pedig évszaktól függetlenül nagy kullancsgyűjtők, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni házi állataink szőrzetét.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e védenie magát az embernek a téli kullancs ellen vagy sem: van, aki szerint a kockázat kicsi, más szakember azt javasolja, hogy ilyenkor is fújjuk csak be fedetlen testrészeinket.

Fotó: constanceeliot / Indafotó

 És hol kell kullanccsal számolnunk? Sajnos a kullancsok egész Magyarországon otthon érzik magukat, de különösen a hegyvidékeken terjedtek el. Kapiller doktor szerint ma már csak az intenzív mezőgazdasági területek kullancsmentesek, azok is csak viszonylag.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek