Több baleset volt a szlovák hegyekben, mint korábban

Szlovákia különböző hegységeiben a nyár alatt 501 alkalommal kellett segítséget nyújtaniuk a Hegyi Mentőszolgálat munkatársainak, legtöbbször a Magas-Tátrában és a Kis-Fátrában riasztották őket.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) statisztikái szerint munkatársaik leggyakrabban alkar-, lábszár- és ujjtöréseknél, ízületi sérüléseknél, vágott sebeknél, eszméletvesztésnél és súlyos kimerültségnél gondoskodtak a szerencsétlenül járt turistáktól. A legtöbb baleset túrázás, kerékpározás és hegymászás közben történt. A Tátrában 177 beavatkozásra került sor, ebből 143 a Magas-Tátrában, 34 pedig a Liptói-Tátrában történt – írja a magas-tatra.info oldal.

A HZS műveleti központjának 18300-as segélyszámát a nyári idény kezdete óta október végéig 313 bajba jutott személy hívta, ami az előző évi hívások számához viszonyítva 11 százalékos, a 2012-es évhez képest pedig 49 százalékos növekedést jelent.

A számokból az is látszik, hogy ez az év jóval munkaigényesebb volt a hegyimentők számára, mint a korábbi évek. Ezért is fontos, hogy mi magunk próbáljuk meg elejét venni a baleseteknek, és csak jól felkészülten induljunk a hegyekbe – tanácsolja az oldal. "A természet erejét nem tanácsos alábecsülni, legyünk mindig óvatosak, hogy ne váljunk a HZS statisztikáinak szereplőjévé" - szól intelmük. (Minderről bővebben itt olvashat!)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek