3 szuper kirándulóhely a Mátrában - tippek lustáknak és aktívaknak

Szép tó kilátóval a leglustábbaknak, nordic walking túra egy idilli kápolnához a kényelmeseknek, lenyűgöző körtúra a vadregényes tájban a Kékes környékén a kirándulás rajongóinak.

A remek gyöngyösi városnézés után a Mátra felé vettük az irányt. Jártunk a Sástónál, kipróbáltuk a nordic walkingot, de az ország legmagasabb pontjára is felkapaszkodtunk egy csodaszép túrán. Tapasztalatinkat összegezve most három különböző túratippet osztunk meg, melyek között a legeltérőbb ízlésű kirándulók is megtalálják a nekik való kiruccanást. Végül két szálláshelyet is javasolunk a hegyen.

Ősz a Kékesen
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

1. Nem szeret kirándulni, de szívesen eltöltene egy napot egy szép helyen?

Guruljon fel autóval a Gyöngyös belvárosától 10 kilométerre fekvő, nemrégiben megújult Sástóhoz! A tó egy könnyed sétával körbejárható, a tanösvényen pedig vidám fából készült madarak és érdekes információk várják a kirándulókat. A fő attrakció a kanárisárga kilátó, melyből csodaszép kilátás nyílik a környékre – de némi combizom elkél a csigalépcsőfokok megmászásához.

Sástó
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

Akár egész napos programnak is kiváló a Sástó, ugyanis egy lépcsősoron át az Oxygen Adrenalin kalandparkot is megközelíthetjük. Itt bob, canopy, erdei kalandpark, falmászás, hatalmas függőhíd, quadpálya és vízi játékok is várják a gyerekeket és a felnőtteket.

2. Könnyed túrára vágyik, szintkülönbség nélkül?

A gyöngyösi Tourinform irodában nemcsak túratippeket és térképeket tudnak adni a kirándulóknak, de igény szerint vezetett túrán is részt lehet venni. Mi privát nordic walking túrára indultunk egy szuper túravezetővel, Keresztesi Koppánnyal. Bár Koppány nagy teljesítménytúrázó (barátaival ő szervezi az embert próbáló Mátra 115 teljesítménytúrát) minket megkímélt, és egy kellemes sétára vitt az idilli kápolnájáról ismert Sár-hegyhez és a Szent Anna-tóhoz.

Sár-hegy és kápolna
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

Aki szkeptikus a nordic walkinggal kapcsolatban, és azt gondolja, semmi haszna túrabotokkal böködni a talajt, mindenképpen nevezzen be egy túrára, ugyanis igazából nagyon érdekes elsajátítani ezt a mozgásformát – gyakorlatilag újra megtanul járni az ember. És ha többet a büdös életben nem fogunk a kezünkbe ilyen botot, a későbbiekben akkor is jót tudunk mosolyogni azokon, akik csak divatból szorongatják maguknál a nordic walking botokat, de ötletük sincs, hogyan kéne őket igazából használni.

3. Szeret kirándulni? Irány a Kékes!

Induláskor magunk sem gondoltuk volna, hogy milyen kellemes élmény lesz a 14 kilométeres, 400 méteres szintkülönbségű Mátraháza-Kékestető-Sötét lápa nyerge-Gabi halála-Déli sípálya-Mátraháza körtúra. Pedig nem vagyunk nagy túrázók, de az őszi erdő látványa, a kékesi tévétorony kilátója, a vadregényes tájak, misztikus, mohás kőfolyások, az erdő kis állatai mókustól madarakig, illetve az elhagyatott síugrósánc hátborzongató torzójának látványa végig lekötötték a figyelmünket, és ripsz-ropsz repültek a kilométerek.

Merre menjek?
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

túrát tovább színesíti, hogy a Kékes északi oldalán, szigorúan védett őserdős területen haladva több hatalmas kidőlt fa törzsén kell átküzdeni magunkat – elsőre ijesztő, de olyan régóta vannak itt, hogy a kirándulók mindenhol kijárták a megfelelő útvonalat, hol mászni kell, hol átbújni az ágak alatt.

A pontos útvonal
Felkeltettük érdeklődését? Csinálja utánunk! A kiindulási és érkezési pont is az Ózon parkolója. Itt a sárga jelzésen dél felé indulunk, és elmegyünk a Lifestyle előtt. Majd élesen balra fordulunk a sárga körre, ami a Gyökeres forrásig visz. Innen a piroson folyatjuk utunkat a Somor patak völgyében. Bal kéz felé elhagyjuk a Mátra Gyógyintézet parkjának kerítését és jobbra fordulunk a piros kereszten, követve a patak vonalát. A piros kereszt a kék keresztbe torkollik, itt balra, azaz északra folytatjuk az utat. A kék kereszt gyakorlatilag már a Kékestetőre visz.
Rövid pihenő után a Kékestetőről kelet felé indulunk tovább az Országos Kéktúrán a Sötét lápa nyergén, majd balra fordulunk a kék kereszten (itt érdemes figyelni, mert különben könnyedén elsétálhat az ember az útelágazás mellett), mely levezet a Sötét-lápába. (Bár nagyon misztikusnak hangzik, a lápa szó lejtőt, domboldalt jelent.) A Gabi halála nevű útelágazásnál balra fordulunk a sárga keresztre. Ez északról kerüli meg a Kékestetőt, itt kell a már említett kidőlt fákra, illetve a fantasztikusan különleges, mohás kőfolyásokra számítani. A sárga kereszt egy darabig a Déli-sípályán haladva éri el Mátraházát és a sárga jelzést, amely egy könnyű, másfél kilométeres sétával visszavezet minket a kiinduló pontunkra.
A túra nem mondjuk, hogy nem fárasztó, de átlagos edzettségi szinttel egy kényelmes tornacipőben, vagy még inkább túrabakancsban, gond nélkül bárki teljesíteni tudja.

Ebédelni a meglepően olcsó, önkiszolgáló étteremben érdemes a Kékesen, kávénkat a tévétorony kávézójában fogyasszuk el a panorámában gyönyörködve! Friss vizet több forrásból (Gyökeres, Jávoros, és Tündi forrás) nyerhetünk út közben, a túra végén pedig együnk egy jó jutalompalacsintát a Mátraháza buszállomásnál. Vigyázzanak, nem mindenhol egyformán finom, a legjobb palacsintát adó kisház képét a galériában találják.

+1 tipp: Kirándulás után lazítson a wellnessben a hegyen

Mátraházán, egymás közvetlen közelében két nagy négycsillagos hotel is várja a pihenni vágyókat: a Lifestyle Hotel Mátra, és az Ózon Residence. Mindkettőt kipróbáltuk (a Lifestyle-t 2013 telén, az Ózont 2014 őszén) és mindkettőről az a véleményünk, hogy szerethető, tiszta, szép, modern és kényelmes, a személyzet pedig mindkét helyen kifogástalanul udvarias.

Standard szoba a Lifestyle Hotel Mátrában
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

 Így ha nincs kifejezett preferenciája, csak eltöltene egy szép hétvégét egy hegyvidéki wellness szállodában, nyugodtan válassza azt, amelyiket aktuálisan jobb áron kínálják, komoly csalódás egyik helyen sem fogja érni. Ugyanakkor találtunk pár olyan szempontot, amely alapján egyik vagy másik hotel alkalmasabb lehet bizonyos utazók számára. Ezek a következők:

Az ágyból is a Kékest akarja látni? Válassza az Ózont. Nemcsak a szobák egy jó része, de a lobby, az étterem, a terasz és a wellness így úgy van tájolva, hogy a Kékesre lássunk rá. (Egyébként a Lifestyle étterméből és wellness részlegéből is fantasztikusan szép a kilátás az erdőre, de a Kékes egyértelműen az Ózonból látszik jobban.)

Kilátás az Ózon egyik szobájából
Galéria: Kiránduljon a Mátrába!
(Fotó: mimi / Travelo)

Fontosak a finom falatok? Nekünk jobban bejött a Lifestyle ételkínálata, változatosabbnak és finomabbnak is találtuk, mind a reggeli mind a vacsora választékát. Borkínálatban szintén erősebbnek éreztük a Lifestyle-t.

Fontos, hogy odakint is legyenek medencék? Egy hosszú túra legméltóbb megkoronázása, ha belecsobbanunk a forró kültéri jakuzziba, és onnan bámuljuk fáradtan a tájat – ezt az élményt az Ózonban lehet átélni. De nemcsak jakuzzi, hanem hideg vizes pancsolómedencét is találunk itt.

(Fotó: mimi / Travelo)

A szauna szerelmeseinek: Bár az Ózon kültéri panorámaszaunája az egyik legszebb az országban, ha a teljes szaunakínálatot nézzük, a Lifestyle hangulatos, bensőséges szaunaszigete jobban elnyerte a tetszésünket.

Romantikázna, vagy a gyerekekkel kirándulna? Összbenyomásaink alapján párban érkezve inkább a Lifestyle Hotelre voksolnánk elegáns étterme, hangulatos szaunái és apró, ám nyugodt wellness részlege miatt (télen, hét közben teszteltük, ekkor maga volt a béke szigete). Gyerekekkel viszont inkább az Ózonba foglalnánk szobát a nagy, barátságos, világos terek, a szálloda mögött található kalandpark, a kültéri strandmedence és a beltéri gyerekmedence miatt (a Lifestyle-ban is van gyerekmedence, de jóval kisebb).

Újságírónk a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület vendégeként járt a Mátrában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek