Mit mond az egyik túrázó a másiknak?

Mit mond az egyik túrázó a másiknak?

Két túrázó találkozik az erdőben. Azt mondja az egyik - nos, hogy mit illik mondania, és melyiküknek, azt a hegyek íratlan szabályai definiálják. A magas-tatra.info oldal szerint célszerű a nemzetközi "Hello" köszönést használni, de annak, aki nem riad vissza az idegen nyelvek használatától, íme egy kisszótár: az Alpokban a „grissgott", a Pireneusokban a „bonjour" a megszokott köszönési forma. A Tátrában köszönhetünk szlovákul (Dobrý deň), vagy lengyelül (Dzień dobry) is. A „Hello" szlovákul „Ahoj", lengyelül pedig „Cześć".

Egy elmélet szerint a turistautakon egymás üdvözlése abból a szokásból ered, hogy egymásra figyelve megállapítsuk, hogy a szemben jövővel minden rendben van-e. A köszönésnél kiderül, segítségünkre szorul-e esetleg. Más elméletek szerint a köszönéssel valójában jó szerencsét kívánunk a szembejövőnek.

Mint az oldalról kiderül, nem feltétlenül a férfinak kell először köszönnie, ha egy nővel találkozik, viszont azoknak illik először köszönni, akik lefelé tartanak a hegyről. További hegyi illemtani szabályokat itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek