Újabb állomások a palóc sajtúton

  Újabb állomások a palóc sajtúton

  Egyre több vidékre költöző család szeret bele a sajtkészítésbe, a kecskék és juhok tartásába –és a vendégfogadásba. Óbarok-Nagyegyházán, a Hangistállóban, hat kézműves sajtüzem mutatkozott be, többségük látogatókat is szívesen lát, és interaktívan megismerteti őket a sajtkészítés titkaival.

  Ribli Ilona csellóművész és párja, Kolozsvári Mihály pár éve a Batthyányi grófok egykori birtokán, egy régi istállóból varázsolt nívós koncerttermet. Ezúttal a környék sajtkészítői érkeztek ide, készülve már az október 3-4-i, versennyel egybekötött Sajtmustrára. A Hangistálló tulajdonosai hitelből bővítik portájukat, modern szobákkal bővítve a hajdani istállót, hogy meg is lehessen majd pihenni itt.

  Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója arról beszélt, mennyire érződik a tejen és a belőle készült termékeken, hogy milyen – kísérleti célra ültetett - gyógynövényes legelőn lakmározott előtte a tehén?

  Vannak olyan üzemek, ahol már nem foglalkoznak állattartással is, ilyen például az André, ahonnan a Gundeltől a Gerbeaud-ig küldenek alapanyagot a finom fogások elkészítéséhez, és olyan is, ahol több mint 100 kecskét és más állatot is el kell látni, amellett, hogy többféle ízesítésű sajtot készítenek, sőt, családokat, diákcsoportokat, vállalati csapatokat is fogadnak.

  Az első nagyegyházi Sajtmustrának élénk sikere volt, a mostani hétvégén még több látogatóra számítanak. A Kis- Közép- Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, a Völgy Vidék Közösség, a Bicskei Mezőgazdasági. Zrt, valamint a Hangistálló Nonprofit Kft. rendezvényén kóstolni és vásárolni is lehet, no meg vajat köpülni és sajtot főzni is.

  A házigazdák elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egyik megállójának adnak helyet. A rendezvényen adják majd át a régi, megújult Sajtpincét is.

  A palóc sajtút első állomása augusztus 10-én nyílt meg Szente községben a Palóc Sajtút első állomása, Maszlik Zoltán családi gazdaságában. A kézműves sajtok kóstolása, a gazdaság, a helyi kézműves termékeket árusító bolt látogatása érdekes kiegészítő színfoltja lehet a Hollókőre látogató évi 80 ezer turista programjának.

  További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!