Százötven éves a Yosemite Nemzeti Park

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park megalapításának 150. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn. Az ünnepségen hivatalosan elkezdődött a híres Mariposa Grove (Pillangó-liget) helyreállítása is.

 

 A nemzeti park létrehozásáról rendelkező törvényt Abraham Lincoln amerikai elnök írta alá 1864. június 30-án, az amerikai polgárháború közepette. Ez volt az első alkalom az ország történetében, hogy egy területet természeti szépségei miatt kivontak a gazdasági hasznosítás alól, és kizárólag közösségi használatra, pihenésre és kikapcsolódásra tartottak fenn.

Kirándulók a Yosemite Nemzeti Parkban - További képeinkért kattintson!
Galéria: 150 éves a Yosemite Nemzeti Park
Fotó: Travelo

A Yosemite egyik ékköve a nemzeti park déli részén található Mariposa Grove (Pillangó-liget), amely körülbelül 500 érett korú óriás mamutfenyőnek ad otthont. A legidősebb a Grizzly Giant nevű fa, melynek korát 1900-2400 évre teszik. Koruk mellett a fák súlya is jelentős: a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői.

A Mariposa Grove helyreállításáról tavaly decemberben született döntés. A 36 millió dolláros (8,15 milliárd forintos), több évig futó beruházás keretében többek között áthelyeznek egy parkolót, amely veszélyeztette egyes fák gyökereit, valamint olyan változtatásokat hajtanak végre, hogy a park nagy része eredeti természeti állapotába kerülhessen vissza.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Az újságíró magasabb a mamutfenyőknél is 
Felülről nézheti a Föld legmagasabb fáit, ha felmászik a Yosemite-vízesés tetejére. Nekünk hat óránkba tellett, de megérte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek