Újabb felújított magyar kastélyt látogathatunk meg

Örülhetnek a kastélyok szerelmesei, ugyanis újabb régi gyöngyszemet újítottak fel: szombaton Erdélyben átadták a magyar kormány támogatásával restauráltatott fiatfalvi Ugron-kastélyt, melynek megmentéséért két évtizede harcolnak a tulajdonosai.

A Ugron-kastély visszakapta a régi fényétForrás: Molnár-Bánffy Kata/Facebook

A vg.hu szemlézte a szekelyhon.ro helyszíni riportját, miszerint a Székelykeresztúrhoz közeli Fiatfalva évszázados kastélyának megmentéséért két évtizede harcolnak tulajdonosai, Ugron Éva és férje, Maróti Miklós. A 2019–2024 között, a magyar állam támogatásával zajló nagyszabású rekonstrukciós folyamat eredményeként ismét régi fényében pompázik az épületegyüttes.

„Most vagyunk annak a kapujában, hogy amit ide elképzeltünk 20 évvel ezelőtt, meg is valósítsuk, hogy meginduljon itt az élet, és sokan élvezhessék a kastély adta körülményeket" – mondta a tulajdonos, aki köszönetet mondott a magyar állami támogatásért.

„A házaspár, az elődökhöz csatlakozva, megtett mindent, hogy újabb évszázadokig álljon itt és működjön ez az ősi kastély, ezért nem is kérdés, hogy Magyarország kormánya jól döntött, amikor támogatta a felújítást. Ezzel újabb jelzést küldtünk arról, hogy számunkra fontos itt e földön is a magyar szó és a magyar kulturális örökség megmaradása" – mondta Lánszki Regő, az építési és közlekedési minisztérium építési államtitkára.

A kastély története
A már korábban álló épület jelenlegi formáját 1817 körül nyerte el, amikor Mikó Miklós barokk stílusban újjáépítette. Az Ugron család birtokába 1866-ban került.
A román kommunista hatóságok által 1949-ben államosított, az állami gazdaság székhelyéül szolgáló kastélyt az Ugron-leszármazottak kapták vissza, és 2005-ben a családban értékesítették. 2010-ben a tetőszerkezet felújításával megállították a további romlását, majd a 2019-ben kezdődött projekt keretében újra közművesítették és felújították az épületet, restaurálták a keresztboltozatos történelmi pincét és a kápolnát, rendezték a reneszánsz kertet és az angol parkot. A felújított kastélyépület szálláshelyként és rendezvényközpontként üzemel.
Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek