Ezek az új veszélyes állatok bukkantak fel a népszerű európai üdülőhelyeken

Mérgező halak, halálos szúnyogok és fájdalmas rovarcsípések – a nyaralókra is veszélyes invazív fajok egyre több európai üdülőhelyen terjednek el. Mutatjuk, hol kell különösen óvatosnak lenni a nyaralás során. 

Az invazív fajok nemcsak az ökológiai egyensúlyt borítják fel, hanem az emberre is veszélyesek lehetnekForrás: Shutterstock/Gerald Robert Fischer

Ezüstcsíkos gömbhal a Földközi-tengerben

A Földközi-tengerben egyre nehezebb gondtalanul úszni. A nyaralóknak számos veszélyes invazív hal- és rovarfajjal kell számolniuk – némelyikük akár életveszélyes is lehet. A világ legmérgezőbb halának több példányát például nemrégiben fogta ki egy halász a dél-isztriai horvátországi Ceja szigetén. A halálos mérgű ezüstcsíkos gömbhal, más néven nyúlfejű gömbhal valójában a trópusokon él, és az Indiai- és a Csendes-óceánban van otthon. Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban észlelik a Földközi-tenger térségében is.

A mérgező gömbhal egyáltalán nem őshonos a Földközi-tengerben, még is egyre többet fognak ki belőlükForrás: Shutterstock/FtLaud/Shutterstock

Veszélyes tűzhalat találtak a Földközi-tenger keleti részén

Az tűzhal egy másik veszélyes betolakodó. Eredetileg a Vörös-tengerből, az Indiai-óceánból és a Csendes-óceánból származik, Malajzia és Japán között él, de már évek óta terjed a Földközi-tenger keleti részén. Szicília, Szardínia, Horvátország, Málta és Spanyolország partjainál már találtak példányokat.

A feltűnően színes hal hát-, has- és farokúszóin mérgező tüskék vannak. A bonni Méregellenőrző Központ szerint a méreg erős fájdalmat és szövetpusztulást okozhat. Mivel azonban az állatok nem képesek aktívan csípni, mérgezés ritkán fordul elő. A fullánk csak kellő nyomásra hatolhat az emberi szövetekbe. A nyaralóknak ezért nem szabad megérinteniük a tűzhalakat.

A tűzhal bár gyönyörű, de megérinteni nem szabadForrás: Shutterstock/bearacreative

Mérgező tűzféreg terjed Dél-Olaszországban

A tűzféreg jelenleg gyorsan terjed a dél-olaszországi Apulia, Szicília és Calabria régió tengerében. Az invazív faj akár 30 centiméter hosszúra is megnőhet, riadalmat kelt a halászok és a fürdőzők körében egyaránt.

A tengeri élőlények színük és sörtéik miatt látványosak, de aki látja őket, soha ne nyúljon hozzájuk! A tűzféreg éles sörtéi megakadhatnak a bőrben, és idegmérget szabadíthatnak fel. Az idegméreg erős égést és irritációt okozhat a bőrön. Emellett hányinger, szédülés, a medúzacsípéshez hasonló zsibbadás és egyéb, akár több órán át tartó tünetek is jelentkezhetnek.

A mérgező állatokkal való találkozás kockázata a tengerparton viszonylag alacsony. A tengeri férgek főként sziklás aljzaton, azaz sziklák és zátonyok közelében találhatók.

A tűzféreg szúrása szintén nagyon fájdalmasForrás: Shutterstock/John A. Anderson

Óriás vízi bogár Ciprusnál

Az eredetileg a trópusokról és szubtrópusokról származó óriás vízi bogarak is egyre gyakrabban leselkednek ránk a Földközi-tengerben. Az akár tizenkét centiméteres, „lábujjharapónak" is nevezett rovarokat csak nemrégiben észlelték Cipruson. Korábban már Törökországban, Izraelben és a görög szárazföldön is megfigyelték őket. Bár a bogarak nem veszélyesek az emberre, harapásuk fájdalmas lehet. Az utazóknak ezért a jövőben vigyázniuk kell a lábukra, amikor a tengerben úsznak.

Az óriás vízi bogár, más néven Amphinomidae a lábujjunkba haraphat beleForrás: Shutterstock/ Vinicius R. Souza

Trópusi szúnyogok terjesztenek betegséget

A malária, a Zika-vírus és a dengue-láz széles körben elterjedt a trópusi és szubtrópusi országokban. Az éghajlatváltozás miatt az ezeket a betegségeket terjesztő szúnyogfajok mostanra Európába is megérkeztek. A biztonsági szakértők szerint ez jelenti az utazókra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt, mivel egy fertőzés, különösen a malária, legrosszabb esetben halálos kimenetelű is lehet – írja a reisereporter.de. 

A szúnyogok veszélyes betegségeket terjeszthetnekForrás: Pixabay - WikiImages

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek