Rejtélyes lények a Mariana-árok mélyén

A Mariana-árok feltehetően még sokáig egy felfedezetlen, titokzatos hely lesz mind a tudósok, mind a hétköznapi emberek számára. Nagyon lassan sikerül csak feltárni, de amit már ismerünk belőle, az egészen hátborzongató. Tartsatok velünk, és Ti is megismerhetitek a Mariana-árok titkait!

Mariana-árokForrás: Shutterstock

A Csendes-óceánban található Mariana-árok lenyűgöző természeti képződmény, amely a Föld egyik legmélyebb pontját rejti, a Challenger-mélységet, ami a Mariana-árok déli végén található. Az árok rendkívüli geológiai jelenség, mely a földkéreg lemezeinek ütközése révén alakult ki. 2530 kilométer hosszú, 70 kilométer széles, és közel 11035 méter mély.  A Mariana-árok egyedi birodalmat jelent az élővilág számára, ahol a hatalmas nyomás, a sötétség és a hideg kihívást jelent a túléléshez, de egyben lehetőséget kínál a "különleges" élőlények kialakulásához. 

Koboldcápa

A koboldcápákról még mindig nagyon keveset tudnak, pedig már éve fedezték fel a fajt. Ez a pici, de annál félelmetesebb cápafaj meglapuló életet él, rendkívül alkalmazkodóképes. Széles, rövid orra és nagy, kerek szemei nemcsak ijesztgetésre valók: Lorenzini-ampullák találhatók rajta, amelyek az élelemszerzést teszik könnyebbé. Ezek olyan receptorok, amelyek érzékelik a zsákmányállat gyenge elektromos impulzusait.

Fekete tengeri ördög

Az egyik leghátborzongatóbb hallal megyünk tovább, amelyet "Black seadevil"-ként, azaz fekete, tengeri ördögként is emlegetnek. Neve egyáltalán nem áll messze a valóságtól, tényleg ördögi kinézete van. Ezek a lények a mélytengeri sötétségben, akár 2000 méteres mélységben is megtalálhatók, és az egyik legjellegzetesebb tulajdonságuk a fejük elején található nyúlvány, a végén egy sötétben világító csalival. Ez a szerv fényt bocsájt ki, hogy odavonzza a zsákmányt, amelyet aztán hatalmas szájával elnyel a 

 

Melanocetus, Black seadevilForrás: Shutterstock

Dumbo-polip

Az ijesztgetésből most egy picit visszaveszünk, és egy cuki, különleges lényt mutatunk be. A "Dumbo" megnevezésből már biztos rájöttetek, hogy nem egy fenevadról van szó. Nevét a füleknek kinéző uszonyairól kapta, amelyek a törzse két oldalán helyezkednek el. Ez a lágytestű a tengerfenéken vagy a mélyebb vizekben lebegve él, és hatalmas, fülszerű uszonyaival halad előre, miközben karjaival élelmet szerez magának.

Óriásszájú cápa

Ez a különleges kinézetű cápafaj akár 7 méterre is megnőhet. A mélytengeri régiókban él, körülbelül 4600 méter mélyen. Nevéről már tudhatjuk, hogy hatalmas szájjal rendelkezik, ami akár testének felét is kiteheti, ez pedig lehetővé teszi számára, hogy nagyobb mennyiségű planktont és kisebb halakat szűrjön ki a vízből táplálékul.

 

Bordásmedúza 

Egy látványos élőlénnyel zárjuk a bemutatót. A Bordásmedúza abszolút nem félelmetes, inkább figyelemreméltó állat, ami több, mint 7000 méter mélyen is képes élni. Egyes Ctenophora-fajok fényt bocsátanak ki, amely segítheti őket a ragadozók elkerülésében, vagy a zsákmánykeresésben. Apró halakkal, planktonokkal táplálkoznak.

 

Bordásmedúza (Ctenophora)Forrás: Shutterstock

(Forrás: www.iflscience.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek