Többezer éves műkincsnek hitték az ajándéktárgyat a reptéren, börtön lett belőle

Egy egyiptomi álomutazás rémálommá vált egy francia turista számára, miután hamisan megvádolták azzal, hogy megpróbált kicsempészni az országból egy régiséget - írja az euronews.com.

Képünk illusztárcióForrás: Shutterstock/Alionabirukova

Az 56 éves nőt a luxori repülőtéren tartóztatták le, és nyolc napig tartották fogva a rendőrségen. A turista bőröndje 10 napos egyiptomi tartózkodása után hazafelé tartva akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen, miután megröntgenezték poggyászait. A benne talált szobrot a vámosok megmutatták egy szakértőnek, aki arra a következtetésre jutott, hogy az nem egy eredeti műkincs másolata, hanem valóban egy 4500 éves régiség.

Ezután a nőt letartóztatták régiség birtoklásával és kereskedelmének vádjával. Az utazó 40 másik letartóztatottal együtt egy 10 négyzetméteres cellában várta a szabadulását.

Nathalie azt állította, hogy a szobrocskát előző nap 250 euróért vásárolta a luxori Winter Palace Hotel egyik művészeti galériájában.

„Nagyon vonzott ez a tárgy, egy ágyékkötőbe öltözött, a kezét a térdén tartó, ülő figura. Nem is sejtettem, hogy nem hoz szerencsét" – mondta a Le Figaro című francia lapnak.

„Harmincéves egyiptomi jelenlétünk alatt soha nem volt dolgunk ilyen típusú üggyel, nagyon jó hálózattal rendelkezünk, és ez segített javítani Nathalie fogva tartásának körülményeit a következő napokban" – mondta a Le Figaro című francia lapnak a nő útját szervező utazási iroda ügyvezető igazgatója.

Néhány nappal később Nathalie megjelent egy franciául beszélő bíró előtt. Annak bizonyítására, hogy a szobor másolat, felhívták a galéria tulajdonosát, aki megadta a gyártóműhely címét, ahol hasonló modellek sorakoztak a polcokon. 

Így sikerült tisztáznia magát a francia turistának. Az ellene indított eljárást leállították, szabadon engedték, és a kairói francia nagykövet beavatkozása biztosította, hogy felkerüljön egy Párizsba tartó repülőre.

Mivel azonban hivatalos elbocsátást nem kapott, azt jelenti, hogy egy életre kitiltották Egyiptomból. Ügyvédje azt mondta, intézkedni fog a tilalom feloldása érdekében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek