Óriási a vízhiány Katalóniában, így sújtja a turistákat

A spanyol régió elnöke a héten szükségállapotot rendelt el a történelmi szárazság miatt. A központi kormány azt tervezi, hogy hajókat bérel, és a szomszédos Valenciából szállít vizet Barcelonába - írja a Magyar Nemzet.

A Girona és Barcelona megyét ellátó fő víztározóban ugyanis már 16 százaléknyi tartalék sincsen, így tovább kellett szigorítani a víztakarékossági intézkedéseket. A tervek szerint legkésőbb nyáron megkezdik a hajókkal szállítást, hogy a régióban élők, valamint az odaérkező turisták a lehető legkevesebbet érzékeljenek a vízhiányból.

Forrás: LORENA SOPENA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Katalóniában most már hatmillió állampolgárt érintenek a vízkorlátozási intézkedések. Fejenként maximum napi kétszáz liter vizet használható fel. A szállodák, kempingek, gyógyfürdők medencéit tilos feltölteni. A vendéglátásban dolgozók egyetlen lehetősége az, ha tengervizet szereznek maguknak. A tengerparti zuhanyzókat ideiglenesen elzárták.

Azokat az önkormányzatokat, amelyek átlépik a napi vízkeretüket, büntetéssel sújtják, akárcsak azokat az állampolgárokat, akik például a tilalom ellenére feltöltik a saját medencéjüket. (Így a bérelt szálláshelyek medencéi is víz nélkül maradnak - A Szerk.) A bírságok harminctól háromezer euróig terjednek.

A dél-spanyolországi Andalúziában is egyre súlyosabb az aszály. Az ottani kormány is azt tervezi, hogy hamarosan hajókat bérel annak érdekében, hogy vizet vásároljon a régiónak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek