Veszélybe került a magyarok körében is népszerű mesés szigetcsoport

A Kanári-szigetek fehér homokos strandjainak, gyönyörű városainak és egész évben kellemes hőmérsékletének köszönhetően óriási népszerűségnek örvend. De egy helyi környezetvédő csoport szerint az összeomlás szélére kerülhet, ha nem mérséklődik a turisták száma – írja a ladbible.com.

Cofete partszakaszt Fuerteventura szigeténForrás: Shutterstock.com / RossHelen

A Ben Magec-Ecologists in Action veszélyre figyelmezető jelentése azután született, hogy tavaly rekordszámú látogató utazott a régióba – 48 millió, melynek fele brit állampolgár volt. A Kanári-szigetek közé tartozik Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera és El Hierro. A forgalmi dugók, a torlódások, a szennyvíz, az új szállodakomplexumok okozta környezeti problémák, valamint a hatalmas tömegek egyre élhetetlenebbé teszik a szigeteket, írják.

Lanzarote szigeteForrás: anyaivanova/Shutterstock

A jelentés szerint a Kanári-szigetek területe túlzottan ki lett aknázva. Hétszeresen lépték túl a terület teherbíró képességét, ami a városfejlesztési struktúra miatt rendszerszintű összeomlást eredményez. A hulladéktermelés és az erőforrások kiaknázása a természetes ökoszisztémák szinte visszafordíthatatlan leromlását okozza, írják.

Santa Cruz de TenerifeForrás: Shutterstock/Torben Knauer

Tenerifén „ökoadó" bevezetésével fenyegetőznek a helyiek, illetve tiltakozásul egyre több helyre írták ki a „turisták menjetek haza" szlogent. „A Kanári-szigetek már nem paradicsom" és „A Kanári-szigetek nem eladók" feliratú plakátok is olvashatók a szigeten.

Gran CanariaForrás: Spanyol Turisztikai Hivatal

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek