Ijesztő, mégis csodálatos: Kaindy-tó

A hegyek között fekvő tavak mindig is egy csodával értek fel környezetük, tiszta vizük miatt. A Kaindy-tó egy olyan látványosság, ami sok mindenben hasonlít az Erdélyben található Gyilkos-tóhoz, de mégis pár dologban eltér. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg a Kaindy-tavat! 

Kaindy-tó, KazahsztánForrás: Shutterstock

Hol van?

Kazahsztán Tien-san hegységében található, Almati városától 129 kilométerre fekszik kelet-délkelet irányban. Tengerszint feletti magassága körülbelül 2000 méter. Hosszúsága 400 méter, mélysége egyes helyeken a 30 métert is elérheti.

Miért lett ilyen felkapott?

Kaindy keletkezése nem tipikus, létrejöttét egy földcsuszamlás okozta 1911-ben. Ilyen, úgynevezett suvadással keletkezett tavat egész Európában is csak kettőt találunk: Erdélyben a Gyilkos-tót és hazánkban az Arlói-tót. A Kaindy szokatlan látványát a vízbe merülő fenyőfák adják, melyek most is lenyűgöző módon meredeznek ki a vízből, szinte kísérteties formációkat hozva létre. A víz alatti fényképek pedig egyenesen hátborzongatóak, hiszen a fák ugyanolyan alakjukban maradtak meg a víz alatt, ahogyan elmerültek.

Kaindy-tó, víz alatti fák, KazahsztánForrás: Shutterstock

Lenyűgöző Táj és Biodiverzitás

A Kaindy-tó környéke nem csupán a víz alatti erdő miatt különleges. A környező hegyek, a hófedte csúcsok és a tiszta víz együttesen teremtenek festői látványt, így a tavat körülvevő terület rendkívül népszerű a túrázók és természetjárók körében. 

Kaindy-tó kristálytiszta vizeForrás: Shutterstock

A tó kristálytiszta vizében élő halak és egyéb vízi élőlények teszik még gazdagabbá a környék birodalmát. A természetes ökoszisztéma megőrzése és védelme kiemelten fontos a helyi hatóságok és a természetvédelmi szervezetek számára. 

Búvárkodás a tóban

Rendkívül veszélyes a búvárkodás a Kaindy-tóban, mégis a búvárok kedvenc terepe. Csak igazán profik vállalkozzanak a merülésre, mert a fatörzsek, az össze-vissza álló ágak, és a víz alacsony hőmérséklete miatt életveszélyes. Azonban hozzáértőknek egy fantasztikus, földön túli élményt nyújt.  

Ha ennél jobban szemügyre akarjátok venni a tavat, a toochee.reblog.hu oldalán ide kattintva találtok egy videót, ami fantasztikus módon bemutatja a tavat, és a környezetét! 

Forrás: toochee.reblog.hu, Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek