Összeomlott a híres tajvani elefánt alakú szikla

A tengerbe omlott Tajvan népszerű látványossága, az Elefánt-szikla, amely arról kapta a nevét, hogy formája egy elefánt törzsére emlékeztet. A különleges természeti képződmény régóta veszélyben volt az erózió miatt, 2010-ben már a látogatók elől is el kellett zárni a területet.

Az Elefánt-sziklát vékony, íves alakja miatt különösen ki volt téve a tengervíz és a szél hatásainak.Forrás: Shutterstock//Weniliou

Shen Chuan-chou, a Tajvani Nemzeti Egyetem Geotudományi Tanszékének professzora szerint természetes, hogy egy szikla összeomlik, mivel állandóan ki van téve a tengervíz és a szél pusztító hatásának. Az Elefánt-sziklát vékony, íves alakja is bizonytalanná tette.

A képződmény a Shen'ao nevű keskeny földsávon található, körülbelül 10 kilométerre a Tajpejtől északkeletre lévő és a turisták körében népszerű tengerparti hegyvidéki területtől, Jiufentől.

Nem ez az egyetlen természeti elem Tajvan sziklás északi partján, amely miatt aggódnak a geológusok. A Yehliu Geoparkban található Queen's Head sziklát, amely arról kapta a nevét, hogy Erzsébet királynő hosszú, karcsú nyakú mellszobrára emlékeztet, szintén az összeomlás fenyegeti. A Queen's Head kerülete jelenleg 120 centiméternél kevesebb, és évről évre vékonyodik, írja a CNN.

Érdekesség, hogy elefánt alakú szikla nem csak Tajvanon, hanem Izlandon is létezik, melyről itt írtunk bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek