Öt különleges híd a világból, melyek a mérnöki zsenialitás példái

A világ hídjai nem csupán összekötik a távoli partokat, megkönnyítik, lerövidítik utunkat, hanem műszaki bravúrjaikkal és lenyűgöző kialakításukkal fantasztikus látványt nyújtanak. 

Ezek a monumentális szerkezetek nem csupán közlekedési eszközök, hanem az emberi kreativitás és mérnöki zsenialitás kifejeződései is. Ebben a cikkben körbejárjuk a világ öt különleges hídját, melyek az építészet és mérnöki tervezés csúcsát képviselik.

Millau Viaduct, Franciaország

A Millau Viaduct Franciaországban található, a Tarn-folyó felett ível át. A világ legmagasabb hídjai közé tartozik: 343 méter magas és 2 460 méter hosszú. Az acél és beton elegyéből készült híd látványos ívével és könnyedén átszelhető konstrukciójával különleges élményt nyújt az arra utazóknak.

Millau Viaduct, FranciaországForrás: Shutterstock

Danyang-Kunshan Grand Bridge, Kína

Ez a világ leghosszabb hídja, amely a kínai vasúti hálózat részeként szolgál. A híd több mint 164 kilométer hosszú, és Kína változatos, látványos tájait keresztezi. Ez az építészeti csoda a modern mérnöki technika remeke, de építőmunkások is kellettek hozzá. Több, mint 10 ezer ember dolgozott rajta négy évig. 

Danyang–Kunshan Grand Bridge, KínaForrás: Facebook (Neo Minds)

Siduhe Függőhíd, Kína

Ez az egyik leghosszabb függőhíd a világon a maga 1222 méterével. A mély szakadék felett átívelő híd kihívást jelentett az építőmérnökök számára, de a végeredmény lenyűgöző lett. 4 évig készült, 2005 és 2009 között. Akkoriban a 472 méteres magasságának köszönhetően megkapta a világ legmagasabb hídja címet.

Siduhe függőhíd, KínaForrás: erdekesvilag.hu

Golden Gate híd, Egyesült Államok

A Golden Gate Bridge San Francisco-i ikon, és az egyik legismertebb híd a világon. A vörösesbarna színű híd impozáns méretei és jellegzetes toronykonstrukciója miatt figyelemre méltó. A híd már a megépítése óta a város szimbólumává vált, és turisták milliói keresik fel évente. Hossza 2737 méter, magassága 67 méter. 

Golden Gate híd, Egyesült ÁllamokForrás: Shutterstock

Banpo Híd, Dél-Korea

Ez a "szökőkút-hídnak" csúfolt építmény nemcsak közlekedési útvonal, hanem egyben a világ egyik legkreatívabb hídja is. A híd mellett kialakított vízi show este fantasztikus látványt nyújt, a vízsugarakat ugyanis sokszínű fényekkel világítják meg. Az építmény jól szemlélteti, hogyan lehet a funkcionalitást és a szépséget ötvözni egyetlen mérnöki alkotásban.

Banpo Híd, Dél KoreaForrás: Shutterstock

Ha még több érdekes, nem hétköznapi hidat szeretnétek látni, látogassatok el Toochee cikkéhez ide kattintva. 

Forrás: Toochee, Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek