Csodálatos látvány a befagyott Bajkál-tó

Ahogy beköszönt a hideg és hótakaró borítja a földet, a Bajkál-tó, a világ legmélyebb és legszennyezetlenebb tava átalakul egy lenyűgöző téli csodává. A tó a téli hónapokban a hosszan tartó  hideg miatt befagy, rendkívül vastag jégréteg keletkezik rajta. Most bemutatjuk ezt a mesebeli helyszínt!

Művészi alkotásnak tűnő természeti csodák

A jégcsapok, gleccserek és egyéb jégformációk létrehoznak egy meseszerű tájképet, mintha a tó maga is egy gyönyörű festmény lenne - főleg, hogy a legtöbb esetben hó borítja a tájat. A Bajkál-tó jegén sétálni egyedülálló élmény, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közelről is szemügyre vegyék ezeket a természeti csodákat.

Hol található?

A Bajkál-tó Kelet-Szibériában található, Oroszország területén. A Burját Köztársaságban helyezkedik el, és a Baikal-hegységben ékeskedik, ahol az Amur-folyó vízgyűjtő területéhez tartozik. 

A jég olyannyira tiszta, hogy akár 40 méteres mélységbe is le lehet látni, emellett az algákat, halakat, elsüllyedt tárgyakat is tisztán ki lehet venni. Ezért egyedülálló ez a tó.

A Bajkál-tó a világ legmélyebb tavaként ismert, és egyedülállóan gazdag ökoszisztémájával, tiszta vizével és különleges természeti formációival hívja fel magára a figyelmet.

Befagyott Bajkál-tóForrás: Shutterstock

Azok, akik ellátogatnak a befagyott Bajkál-tóhoz, gyakran találkoznak téli sportok szerelmeseivel is, hiszen a jég hihetetlen vastagsága lehetővé teszi a jégkorcsolyázást, a síelést és más téli tevékenységeket. 

A Bajkál-tó mintegy 600 km hosszú. A jég vastagsága eléri 1,5-2 métert. Ez a jég képes elbírni akár egy 15 tonnás járművet is, de látni autót is a jég alatt. A Bajkál a legnagyobb édesvíz tározó a Földön, a mélysége 1642 méter. Rajta kívül csak két tó mélyebb 1000 méternél: a Tanganyika-tó (1470 m), és a Kaszpi-tenger (1025 m). - Tudtuk meg Tochee cikkéből.

A vakmerők több napos túrára is indulnak rajta

Mivel a tó nagyon nagy, emellett gyönyörű, és a vastag jég miatt biztonságos, ezért sokan szánnal vágnak neki több napos utaknak, és a jégen alszanak, sátorban. A több száz kilométeres út egy mesebeli utazás - persze annak, aki bírja a hideget. Azonban vigyázni kell, és jól kell időpontot választani, hiszen az egy dolog, hogy májusig megmarad a jég, de áprilistól már életveszélyes lehet.

Befagyott Bajkál-tó naplementében, SzibériaForrás: Shutterstock

Nem pusztul el a jég alatt az élővilág

A jégen hatalmas több tíz kilométer hosszú repedések képződnek a nagy fagyok miatt, szélességük pedig akár 3 méter is lehet. A repedéseket hátborzongató, mennydörgő hang kíséri, ami bár rémisztő, de annál ártatlanabb. Mi több, ezek miatt a repedések miatt maradnak életben a halak egész télen, hiszen a repedéseken keresztül beszivárog az oxigén. 

Bajkál tó hatalmas repedései, SzibériaForrás: Shutterstock

 Ha több képet szeretnétek látni erről a varázslatos helyről, akkor kattintsatok ide, és nézzétek meg a  Toochee cikkét. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek