A Halál-völgy színes csodája

A Kaliforniában található Halál völgye – eredeti nevén Death Valley – a világ legforróbb területe, 1913-ban 56,7 fokot mértek itt, és azóta is tartja a bolygó legmagasabb mért hőmérsékletének rekordját. Nevét mégsem a pusztító forróságról, hanem egy még annál is borzasztóbb szörnyűségről kapta, de nem csak szomorú történeteket, hanem egy csodálatos helyet is rejt magában.

Pár sor a Halál völgyéről

Ebben a völgyben hatalmas kihívás meglenni, és akármilyen furcsán hangzik, vannak, akiket éppen emiatt vonz. Sokan zarándokolnak ide, ami egy meglehetősen merész döntés, hiszen elképesztő szárazság és forróság van itt, amit tovább fokoz az, hogy a völgyben könnyen megreked a hőség. Bármilyen halálosnak hangzik mindez, nem a forróság miatt kapta a hátborzongató nevét. 

Halál-völgy Nemzeti ParkForrás: Shutterstock

De akkor miért így hívják? 

1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején aranyat találtak a völgyben, ami odavonzotta a szerencsét próbálókat, köztük a Jefferson Hunt vezette telepeseket. A társaság egy hosszabb útnak vágott neki, de többen megijedtek, hogy télire a völgyben ragadnak, ezért a csoport egyik része le akarta rövidíteni az útvonalat. Azonban Hunt nem mert letérni az előre kitalált útról, így kettévált a csapat. A levált telepesek nem jártak sikerrel, így vissza akartak térni vezetőjükhöz. Egy nagy völgybe érve a csapatnak csak az egyik fele maradt életben. De Hunt csapata sem járt sokkal jobban. A vezető elismerte, hogy nem fogják túlélni a hosszabb úton, hiszen az ökreik elpusztultak, vizet pedig nem találtak. A férfiak víz reményében nekivágtak a rettegett hegynek, hátrahagyva a nőket és a gyerekeket, akikért később visszajöttek azok, akik élve kijutottak a völgyből.

Miután mindenkit kimentettek, és véget ért a rémálom, csak annyi mondtak: Viszlát, Halál völgy! 

A Halál-völgy Nemzeti Park hegyeiForrás: Shutterstock

 A művész palettája

A Halál völgyében található egy bámulatos képződmény, színes sziklák sokasága, amely az Artist's Palette, azaz a művész palettája nevet kapta. "A sziklák alapanyaga vulkanikus hamu, amelyet különböző ásványok és ércek festettek színesre. A kék, piros, zöld, sárga hamurétegek a sziklába vannak beágyazódva. Ezek a sziklák árulkodnak a völgy heves, vulkanikus múltjáról, és kívülről úgy néznek ki, mintha egy művész keverte volna ki a színeit, innen kapta a nevét." – tudtuk meg tochee.reblog.hu cikkéből.

Halál-völgy, A művész palettájaForrás: Shutterstock

 Forrás: toochee.reblog.hung.24.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek