Kisváros méretű üstökös közelít a Föld felé

Egy kisváros méretű üstökös száguld a nap felé. A 12P/Pons-Brooks névre keresztelt üstökös szilárd maggal bír, becsült átmérője 30 kilométer, anyagát tekintve pedig jég, por és gáz keveréke, amelyet kriomagmának neveznek. A magot egy kómának nevezett, homályos gázfelhő veszi körül, amely az üstökös belsejéből szivárog - írja a Live Science.

Amikor a napsugárzás felmelegíti az üstököst, a nyomás megnövekszik, és felrobban, az atommag darabjait pedig a maghéj repedésein keresztül kilövi az űrbe. A szakértők szerint a következő napokban az üstökös kómája tovább tágul, és egy sajátos, szarvszerű kitüremkedést eredményez.

Egyes szakértők azzal viccelődtek, hogy szabálytalan alakja miatt az üstökös a Csillagok háborúja egyik leghíresebb űrhajójához, az Ezeréves Sólyomhoz hasonlít. A csillagászok idén július 20-án jelentős kitörést észleltek az üstökösből, amely ekkor hirtelen körülbelül 100-szor fényesebbé vált. 

Az üstökös 2024. április 21-én éri el a Földhöz legközelebbi pontját, amikor szabad szemmel is láthatóvá válik. Érdemes lesz figyelni, ugyanis legközelebb 2095-ben tér csak vissza.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock.com

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek