Lehet, hogy megváltoztatják India nevét?

Az Alkotmányában Indiaként és „Bharat" néven is emlegetett ország a híresztelések szerint azt fontolgatja, hogy az utóbbira változtatja nemzetközileg elismert nevét. A névváltoztatást valószínűleg azért hajtanák végre, hogy megszabaduljanak a gyarmati rabszolgaság konnotációitól, írja a Time Out brit magazin.

Taj MahalForrás: muratart/Shutterstock

Az új név egy szanszkrit kifejezésből ered, amely a körülbelül 2000 évvel ezelőtt íródott szentírásokra vezethető vissza, és már most India második hivatalos nevének számít, bár inkább csak a köznyelvben használják.

A potenciális névváltoztatás beleillene Narendra Modi kormányának programjába, amely az országon belül is több hely és város nevét megváltoztatta. Az intézkedéseket sok vita övezi, az egyik politikus szerint az India szó történelemmel és ezért felbecsülhetetlen értékű márkaértékkel bír, amelyről kár lenne lemondani.

Az ország névváltoztatását még nem erősítették meg, de a pletyka egyre nagyobb teret kapott, mióta megosztottak egy hivatalos dokumentumot az interneten, amely Modit Bharat, nem pedig India miniszterelnökeként említi.

A G20-as csúcsra vonatkozó meghívók is úgy hivatkoztak Draupadi Murmura, mint Bharat elnökére, a jelenlévő indiai tisztviselők pedig Bharat feliratú névtáblákat viseltek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek