TOP10 felfedeznivaló Máltán

Málta és testvérszigetei, Gozo és Comino, a Földközi-tenger szigetcsoportja egész évben mintegy 3000 napsütéses órával büszkélkedik. A szigetország Budapestről egész évben közvetlenül elérhető alig 2 órányi repülőúttal

Forrás:Malta Tourism Authority


1. Gazdag történelem
Valletta, Málta fővárosa, az UNESCO Világörökség része és 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. A Szent János lovagok által épített város, történelmi épületeivel, szűk utcáival, régi korokat idéző hangulatával visszarepíti az időben.  

2. Változatos kulináris élmények

Málta gasztronómiája eklektikus, csakúgy, mint a szigetek történelme, kezdve a hagyományos mediterrán ételektől, amelyeket a máltaiak és a szigetet megszálló számtalan civilizáció kapcsolata gyűjtött össze, a véget nem érő szőlőültetvényekig, ahol a legjobb bort készítik. Málta öt Michelin-csillagos és további 26 ajánlott étteremmell került fel az ínyenc konyha térképére. Nem szabad kihagyni a helyi utcai árusokat, köztük a híres máltai Pastizzit, ami egy sajttal vagy borsóval töltött leveles tészta.

3. Egész évben fesztivál
Az egész éves esemény- és fesztiválnaptárral Máltán ritkán akad olyan unalmas pillanat, amikor egyedi, kulturálisan magával ragadó élmény ne színesítené a programot. Máltai Művészeti Fesztivál, Oldtimer verseny, Rolex Middle Sea vitorlásverseny, és számos egyéb esemény között mindenki számára akad látni- és szórakozni való.

Forrás: Malta Tourism Authority

4. Gozo & Comino

Egy máltai nyaralás nem teljes a két testvérsziget, Gozo és Comino meglátogatása nélkül. Gozóra hagyományos komppal, vagy Valletta városából gyorskomppal lehet eljutni. Míg Málta a „metropolisz" addig Gozo a „falu", tökéletes kikapcsolódás azok számára, akik a a nyugodtabb és hangulatosabb élményeket keresik. A szigetet történelmi helyszínek, erődök és csodálatos panorámák, rejtett strandok, valamint a szigetcsoport egyik legjobban megőrzött őskori temploma, a Ġgantija (amely az UNESCO Világörökség része) teszik igazán egyedivé.

5. Éjszakai életA mediterrán életmódra jellemző, hogy az életet a lehető legjobban élvezzék, így Máltán folyamatosan élénk és vidám éjszakai élet folyik. A klubozástól és a DJ-ktől a klasszikus zenén át a hagyományos zenekari estekig; a máltai szigeteken az éjszakák soha nem unalmasak.

Forrás: Malta Tourism Authority

6. Privát jachttal a szigetek körül

Forrás:Malta Tourism Authority

 

Málta félreeső öblei, mélykék vizei és lakatlan sziklái tökéletes kombinációt kínálnak egy privát naphoz egy gyönyörű máltai jachton. A privát hajóbérlés lehetőséget kínál a különlegességekre vágyó utazóknak, hogy felfedezzék Gozo barlangjait és sziklaképződményeit, Máltától délre hajózzanak a Marsakala-öbölbe, megmártózzanak a Szent Péter-medencében, vagy felfedezzék a Kék-barlangot naplemente előtt.

7. Merülés a nagy kékségbeKét éve a harmadik legjobb búvárhelynek számító máltai sziget egyedülálló búvárélményt kínál, rengeteg zátony, barlang és roncs mellett. Itt minden merülés jelentős élménynek bizonyul. A végső búvárkalandért induljon el a „Dive Trail"-en Málta tiszta kék vizében.

8. Angolul a tengerparton

A szigeteken a hivatalos nyelv a máltai és az angol, angolul mindenhol jól beszélnek. Az angol oktatásra szakosodott iskolák száma is igen nagy. A nyelvet az iskolapadon kívül pedig az élet minden területén lehet és kell is használni.

9. Szent Pál nyomában
Több mint 360 templommal és kápolnával Máltán és Gozón szétszórva ezek a vallási helyszínek az ország történelmének, tájának és látképének szerves részét képezik – a máltai társadalmi és kulturális élet középpontjában állnak. Szent Pál, amikor i.sz. 60-ban hajótörést szenvedett, elhozta a keresztény hitet Máltára, mivel lépéseit vissza lehet követni a szentélyeken, barlangokon, katakombákon és egyebeken keresztül. Málta a hétköznapokon túlmutató vallási élményeknek ad otthont, különleges zarándokhely.

Forrás:Malta Tourism Authority

10. Mint a mozibanAz elmúlt években Málta Európa egyik legnépszerűbb filmes és televíziós helyszínévé vált, amelyet a London Times „a Földközi-tenger mini-Hollywoodjának" nevezett. A máltai szigetek számtalan kasszasiker forgatásának adtak otthont, mint például a Gladiátor, a Popeye, a Monte Cristo grófja és a nemrég megjelent Jurassic World Dominion.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek