„Európa Kaliforniája”, a napsütötte Algarve

Évi 300 napsütéses nappal, laza hangulatával, szaggatott partvonalaival és Michelin-csillagos éttermeivel Portugália legdélebbi régiója, Algarve csak úgy vonzza a kaliforniaiakat, akik hasonló életmódra számítanak, mint otthon, olcsóbb megélhetési költségek mellett.

Állítólag a hollywoodi elit is szívesen tölti itt a vakációját, nemrégiben Penelope Cruz és Javier Bardem is Algarve-ban járt. A Travel and Leisure Los Angeles-i szerzője is bejárta a régiót, így tapasztalatból meséli el, hogy milyen hasonlóságokat fedezett fel Kalifornia és Algarve között.

Algarve, PortugáliaForrás: Julius_Silver/Pixabay

Az egyik szembetűnő közös vonás az, hogy Algarve-ban több Michelin-csillagos étterem található, mint Portugália összes többi részén együttvéve, csakúgy, mint Kaliforniában, ahol több a Michelin-csillagos étterem, mint bármelyik másik amerikai államban.

Hotel Vila Real de Santo Antonio-banForrás: Shutterstock/Rafal Michal Gadomski

Persze az algarvei konyha más, mint kaliforniai. Mivel a terület évszázadokig a mórok uralma alatt állt, a régióra nagy hatással volt az észak-afrikai konyha. A bors, a curry és a koriander fűszerezi az étlapot, az észak-afrikai tagine pedig a tipikus helyi edényben, a cataplane-ban készül.

Kaliforniához hasonlóan Algarve is a strandok, a vidék és a városi élet kellemes keverékét kínálja, de egy kicsit másképp. Az Olhao halászfalujában lévő templom, a Nossa Senhora do Rosario harangtornyából csodálatos kilátás nyílik a fehér kubista épületek cikcakkos takarójára, de ezek kalifornia helyett inkább a marokkói Tetouan vagy a spanyol Cadaqués városokra emlékeztetik a szerzőt.

A spanyol határnál lévő Vila Real de Santo Antonio a Guadiana folyó jobb partján fekszik. Ezt a várost már a portugáliai felvilágosodás korában tervezték, és neoklasszicista épületeivel és szimmetrikus, pombaline stílusú (az 1755-ös földrengés utáni Lisszabon újjáépítésének kedvelt stílusa) tömbökkel rendelkezik, hasonlóan Lisszabonhoz. Kaliforniában semmi sem hasonlítható hozzá.

Faro belvárosa Algarve-banForrás: Shutterstock/Sopotnicki

De a fővárosban, Faróban már újra érezhető a kaliforniai vibe. Itt a William Krisel építész által tervezett üdülőváros, Palm Springs, vagy John Lautner Hollywoodba tervezett épületeinek asszociációi is felmerülnek, mivel ez a trópusi éghajlatra tervezett modernista épületek melegágya.

Carvoeiro, AlgarveForrás: Shutterstock/Pawelkusek

Egy helyi szőlőültetvény társtulajdonosa szerint csak úgy sereglenek a kaliforniaiak Algarve-ba, mivel itt hasonló laza életmódot folytathatnak, mint otthon, viszont alacsonyabbak megélhetési költségek, és nem olyan megosztó a politika sem. Rengeteg nemzetközi iskola van, szinte mindenki beszél angolul, és alacsonyak az adók is.

A tengerpart is vetekszik a kaliforniaival. Algarve strandjai 87 kék zászlót kaptak, így itt található a minőségi strandok egyik legnagyobb koncentrációja Európában. A homokosabb, csendesebb strandok Algarve keleti oldalán találhatók, ahol a víz is melegebb és a szél is csendesebb. A keleti oldalon található Praia de Santo Antonión a csillogó óceán és az aranyhomok érintetlen panorámáját tapasztalhatjuk meg. A sziklák és öblök szerelmesei inkább a nyugati oldalon keressenek strandot, ahol Malibu és időnként San Luis Obispo képe is felmerülhet abban, aki járt már Kaliforniában.

Forrás: Travel and Leisure

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek