Hazatért a férfi, aki repülés nélkül járta meg a világ összes országát

2013. októberében Torbjorn Pedersen, becenevén Thor otthagyta munkáját, barátnőjét és családját Dániában, hogy egy epikus utazásra induljon. Elhatározta, hogy a világ összes országát meglátogatja.

De hogy érdekesebbé tegye a kihívást, felállított magának néhány szabályt. Az egész út alatt egyszer sem száll repülőre, minden országban legalább 24 órát tölt és addig nem tér haza, amíg be nem fejezi. Mivel egy ilyen utazás igen költséges, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy nagyjából napi 20 amerikai dollárból kijöjjön minden nap - ezeket a feltételeket állította maga elé.

Hazatérés PedersenForrás: Once Upon a Saga/Facebook

Thor számára 2023. május 24-én végre eljött a nap: közel tíz év utazás után sikeresen meglátogatta a 203. és egyben utolsó országot, a Maldív-szigeteket, és megkezdte régóta várt útját vissza Dániába. Természetesen egyszerűbb lett volna repülőre szállni, de Pedersen nem itt akarta elrontani a kihívást.

A Maldív-szigeteken egy buli keretében ünnepelte meg, hogy sikeresen teljesítette a vállalását, majd Srí Lankára utazott, onnan pedig Malajziába. Itt egy 33 napos hajóút várt rá az MV Milan Maersk konténerhajó fedélzetén.

Van valami történelmi abban, hogy hajóval jöttem haza Dániába. Az emberek ott voltak a kikötőben és végignézhették, ahogy felbukkanok a horizonton és átélhették az utazásom utolsó kilométereit. - mondta a CNN Travelnek Pedersen, aki a Dán Vöröskereszt jószolgálati nagyköveteként utazott haza.

Pedersen Srí LankánForrás: Once Upon a Saga/Facebook

"Amikor leraktam a táskám a kabinomban éreztem, hogy itt az út vége. Innen már törött lábbal is hazajutok. Nincs több kígyó, vadállat, malária, vagy harc a bürkoráciával a vízumért. Csak arra kellett vigyáznom, hogy nehogy vízbe essek" - emlékezett vissza a világot járt kalandor.

Július 26-án Pedersent a Dánia keleti partján fekvő Aarhus kikötőjében egy nagyjából 150 emberből álló ujjongó tömeg várta. Köztük volt a barátnője, aki idő közben a felesége lett (2016-ban a Kenya-hegyen kérte meg a kezét, majd 2021-ben összeházasodtak), édesapja, testvérei, barátai, valamint a projekt partnerei és támogatói és mindazok, akik követték a Once Upon a Saga című blogját, és közösségi média csatornáit.

10 év utazás és az esküvő

A 2013-as indulás előtt Pedersen szállítmányozási és logisztikai területen dolgozott, ami felbecsülhetetlen előnynek bizonyult a komplex útvonal megtervezésekor.

Eredetileg úgy számolt, hogy a 203 ország meglátogatása négy évbe telik (az ENSZ 195 szuverén államot ismer el, de Pedersen útja részben elismert államokat is tartalmazott), de a világnak más tervei voltak. Előfordult, hogy hónapokig kellett várnia a vízumra olyan helyeken, mint Szíria, Irán, Nauru vagy Angola.

A tuvalui vöröskereszt társaságábanForrás: Once Upon a Saga/Facebook

Ghánában a maláriával kellett megküzdenie, Izlandról Kanadába menet egy heves, négynapos viharral az Atlanti-óceánon; járt konfliktusövezetekben, lezárt szárazföldi határok között navigált, és sok hajóutat át kellett ütemeznie hajótörés vagy a kimerítő bürokrácia miatt. A legjelentősebb késést azonban a Covid-19 világjárvány okozta. 2020 elején Thor azon kapta magát, hogy két évre Hongkongban ragadt, pedig már csak kilenc ország maradt hátra.

Meg kellett kérdeznem magamtól: mennyit áldozok erre az egészre az életemből? De miközben arra vártam, hogy kinyíljon a világ, Hongkongban élni kellett az életem, és közben rengeteg különleges kapcsolatot sikerült kiépítenem. Pedersennek úgy sikerült átvészelnie ezt az időszakot, hogy vacsorát főzött a barátokkal, túrázott, együttműködött a Vöröskereszttel, motivációs beszédeket tartott, és a dán tengerészek templomában is dolgozott.

Miután megszerezte a munkavállalási vízumot és a hongkongi tartózkodási jogot, feleségül vette menyasszonyát, a Dániában tartózkodó Le-t egy amerikai székhelyű virtuális esküvői szolgáltatáson keresztül. A pár nem így képzelte el a nagy napjukat, de a döntés lehetővé tette Le számára, hogy rezidens legyen, és meglátogathassa férjét, mivel Hongkongba akkoriban nem utazhattak be külföldiek egyszerű turistaként.

Ketten VanuatubanForrás: Once Upon a Saga/Facebook

2022. január 5-én Pedersen végre elhagyhatta Hongkongot, és továbbhaladhatott az útján a Csendes-óceánon. Palau, Ausztrália, Új-Zéland, Szamoa és Tonga következett. Ezután Vanuatuba utazott, ahol Le ismét csatlakozott hozzá, hogy személyesen is összeházasodhassanak.

Esküvőszervezőjük meghívta az üdülőhely összes vendégét és személyzetét, akik pálmalevelekből hihetetlen dekorációkat készítettek, és tengeri kagylókkal díszített hatalmas szíveket rajzoltak a homokba.

Az út számokban

Az útja során Pedersen hihetetlen statisztikai adatokat gyűjtött: utazása 3576 napba tellett, ezalatt 37 konténerhajón, 158 vonaton, 351 buszon, 219 taxin, 33 hajón és 43 riksán utazott.

223 000 mérföldet tett meg, ami kilenc Föld körüli utazásnak felel meg - és ez nem tartalmazza a hosszú hazautazást.

SzamoaForrás: Once Upon a Saga/Facebook

De ez nem a számokról szól, mondja Pedersen. Arról szól, hogy ünnepeljük az emberek kedvességét, és megosszuk a világgal a pozitív szemléletünket.

Azzal a mottóval indultam el erre az útra, hogy „az idegen egy olyan barát, akivel még sosem találkoztam."

És, hogy ez igaz, az újra és újra bebizonyosodott - mondta. Ha kapcsolatba lépünk az emberekkel, általában mindenben benne vannak."

Pedersen elmondása szerint barátságos, segítőkész emberekkel találkozott szerte a világon, akik közül sokan teával, ételekkel, információkkal, tolmácsolással és útbaigazítással segítették.

Sok-sok idegen otthonában szálltam meg utazásaim során, és átjutottam a világ minden országán, a fegyveres konfliktusokkal küzdő országokon és a vírusfertőzötteken is, sértetlenül

- emlékezett vissza Thor.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek