Athén, a nyári kertmozik paradicsoma

Végre itt a nyár! Az éjszakák egyre melegebbek, melynek köszönhetően nyitnak a szabadtéri mozik is. A vajas pattogatott kukorica illata idén Athénba csábítja a mozik szerelmeseit, ahol fenséges kilátás mellett nézhetjük kedvenc filmjeinket a csillagok alatt. 

Szabadtéri mozi Athénban az Akropolisz mellettForrás: Facebook/Greece Art & Architecture

A lenyűgöző környezetnek, a csodás kilátásnak köszönhetően az athéni szabadtéri mozik egyedülálló élményt nyújtanak a filmek szerelmesei számára. Napjainkban legalább 60, de akár 100 is működik a városban, így Athén az élére került a világ legtöbb kertmoziajit működtető városok listájának. 

Az athéni mozizás kezdete

A szabadtéri moziknak több mint száz éves történelme van a görög fővárosban. Az első szabadtéri filmvetítések az 1900-as évek elején kezdődtek a központban lévő Syntagma tér környékén. Abban az időben még fekete-fehér némafilmeket vetítettek.

Nem sokkal később, 1904-ben nyitotta meg kapuit a még napjainkban is működő Cine Aegli. A város legrégebbi kertmozija a Zappeion Hall kertjében, a Parlament és a Nemzeti Kert mellett kapott helyet. Egy évvel később a Cine Dexameni is megnyílt a Lycabettus-hegy lábánál, a szabadtéri mozi kultúra pedig lassan elterjedt az egész városban. A Petralona negyedben található Cine Zefyros kezdetben árnyékszínházként működött – ez akkoriban népszerű trend volt –,  a '20-as és '30-as évekre pedig a város két legnépszerűbb kertmozija, a Cine Thisio és a Cine Paris is már nyitva állt. A népszerű Cine Thisio, amely a város egyik legjobb kilátásával büszkélkedhet, az Akropolisz mellett található, és 1935 óta folyamatosan vetít filmeket. 

A kertmozi-őrület a második világháború után tetőzött. Az '50-es és '60-as évekre olyan népszerűek lettek, hogy a görög főváros körül több mint 500 létesítmény működött. Sok görög számára, akik nem engedhették meg maguknak, hogy nyaralni menjenek, a szabadtéri mozik jelentették a társasági életet, ahol a családok és a barátok összegyűlhettek.

A kezdetekkor csak fekete-fehér és néma filmeket vetítettekForrás: Facebook/Greece - In Heart and Mind/Marios

Az elmúlt években sok kertmozi bezárt vagy gazdát cserélt, de néhány új is megnyitott. Az egyik legújabb, a Cine Flisvos 2003 nyarán nyitotta meg kapuit a Flisvos kikötőben, amely nagyszerű lehetőség biztosít, hogy egy filmestet egy tengeri sétával kombináljunk. 2013 óta pedig évente kerül megrendezésre a júniustól augusztusig tartó Athéni Szabadtéri Filmfesztivál. Ez az egyetlen ilyen jellegű esemény Görögországban.

Hogyan mozizhatsz ma a csillagok alatt? 

Először is, nem kell görögül beszélned. A moziműsoron a vadonatúj kasszasikerektől a hollywoodi klasszikusokig, az indie-kiadásokig és a modern európai filmekig minden megtalálható –Görögországban pedig a filmeket (a gyerekfilmek kivételével) soha nem szinkronizálják. Ha egy film más nyelven készült, a mozik görög és angol felirattal is ellátják.

Esti fényekben még hangulatosabbForrás: Facebook/Luxury Experiences

A jegyek ára általában 6 és 8,50 euró közé esik. A film hosszától függően jellemzően két vetítést tartanak egy este, az üléseket pedig többnyire nyugágyak vagy kényelmes kanapék biztosítják. A felhőtlen kikapcsolódás érdekében itt is arra kérik a mozizókat, hogy a film alatt kapcsolják ki a mobiltelefonjukat. 

Végül, és ami talán a legfontosabb, a legtöbb szabadtéri moziban bárok és egy kis harapnivaló is a rendelkezésre áll. Felszolgálják az összes moziban előforduló klasszikust: a pattogatott kukoricát, a nachost, üdítőket, söröket, hot-dogot, pizzát... De az igazi görög élményért érdemes megkóstolni egy tiropitát vagy spanakopitát (sajtos vagy spenótos pite) és a házilag készített meggylevet (alkohollal vagy anélkül) és persze az ouzot. A görög nyár közepén pedig nem valószínű, hogy fázni fogunk, de ha mégis, akkor a mozikban takarót is lehet kérni. 

Íme, a legjobb szabadtéri mozik Athénban

  • Cine Aegli, Zappeion Megaron Garden, Vasilissis Olgas Avenue
  • Cine Dexameni, Dexameni square 7, Kolonaki
  • Cine Zefyros, Troon 36, Petralona
  • Cine Thisio, Apostolou Pavlou 7, Thisio
  • Cine Paris, Kidathineon 22, Plaka (újra nyílik 2023 nyarán)
  • Vox, Themistokleous 82, Exarcheia
  • Ekran, Agathiou 11, Exarcheia
  • Cine Riviera, Valtetsiou 46, Exarcheia
  • Cine Electra, Patision 292, Patissia
  • Cine Flisvos, Flisvos Park, Paleo Faliro

A cikk forrása: Timeout.com/Demetrios Ioannou

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek