Hármas bolygóegyüttállásban gyönyörködhetünk a jövő héten

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én alkonyat után – adta hírül az MTI.

A hármas együttállás szabad szemmel is látható lesz (A kép illusztráció)Forrás: Shutterstock/Astrostar

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint február 22-én este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhetünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre.

A közlemény szerint az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

Ezt megelőzően, február 21-én 18:05 perckor már megfigyelhető az égi hármas, de más felállásban: az alig másfél napos, hajszálvékony holdsarló felett ragyog majd a Vénusz, felette pedig a Jupiter lesz látható. A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek