Párizs most az építkezések városa! De azért szolgál bőven programokkal!

Valami mindig történik a francia fővárosban. Idén egy kicsit több a kellemetlenség, mint a jó hír, de ennek ellenére is megéri felfedezni Párizst, mert kedvenc helyeink, múzeumaink és éttermeink tárt karokkal várnak a hosszú kényszerszünetek után. Mutatjuk az újranyitásokat, a legérdekesebb kiállításokat, és azokat a helyeket is, ahol daruk lógnak be a képbe.

Párizs az előző évben újra megnyílt a látogatók előtt, de sok eseményt még mindig csak virtuálisan vagy hibrid formában tartottak meg. 2023-ra végre teljesen feloldották a korlátozásokat, és az éves rendezvények szervezése már javában zajlik.

Íme néhány dolog, amire számíthatunk

A csodálatos, köralakú Bourse de Commerce Múzeum a járvány idején, 2021 májusában nyílt meg, így sokan még máig nem látták. Éppen ezért minden hónap első szombatján a Bourse de Commerce 17 órától 21 óráig tart nyitva, és ingyenesen látogatható. Az érdekes épület egyébként Párizs szívében található, és tőzsdepalotaként jött létre a 18. század végén. Ma kulturális centrum és rendezvényhelyszín, folyamatosan változó kiállításokkal.

Egy építészeti remekmű a Bourse de Commerce MúzeumForrás: Bourse de Commerce / FB

De nem csak ennek a múzeumnak vannak ingyenesen látogatható napjai. Minden hónap 1. vasárnapján ezek a párizsi múzeumok látogathatók ingyenesen:

Cité de l'Architecture et du Patrimoine
La Cité de la Céramique de Sèvres
Musée de Cluny
Musée d'Archéologie National
Musée de la chasse et de la nature
Musée de la Grande Guerre
Musée de l'Air et de l'Espace
Musée de l'Histoire de l'Immigration
Musée de l'Orangerie
Musée d'Orsay
Musée des Arts et Métiers
Musée du Quai Branly
Musée Français de la Carte à Jouer
Musée Guimet
Musée Gustave Moreau
Musée National d'Art Moderne
Nemzeti Picasso Múzeum
Musée Rodin

Térjünk rá a divatra!

Az idei évben Párizs 6 nagy divatbemutatónak ad otthont: A férfi divathét első része januárban zajlott le, a másodikra június 20. és 25. között kerül sor.

A Chanel, a Christian Dior és a Louis Vuitton részvételével zajló konfekciós divathetek február 27-től március 7-ig, valamint szeptember 25. és október 3. között zajlanak majd. A haute couture hetek, amikor a márkák bemutatják a legkreatívabb darabjaikat, július 3. és 6. között lesznek.

Francia konyha rajongói, figyelem!

Az egyetlen női séf, aki 3 Michelin-csillaggal is büszélkedhet, a San Franciscóban található Atelier Crenn éttermének vezetőjeként végre Franciaországban, Párizsban is nyit egy éttermet. Tehát azok, akik követik a gasztronómiai erőviszonyok alakulását, és már régóta szerették volna megkóstolni a 3 Michelin-csillagos francia séf ételkreációit, azoknak idén áprilistól már csak Párizsba kell ellátogatniuk.

The Golden Poppy rooftop bár látványtervForrás: La Fantaisie / ©Jérôme Galland

A séf – aki már évek óta az Egyesült Államokban él – úgy döntött, hogy első párizsi helyét egy csodás, 9. kerületi szállodában, a La Fantaisie hotelben nyitja meg, körülbelül 15 percre a Louvre üvegkupolájától. A Golden Poppy ételei ugyanúgy Dominique Crenn felügyelete alatt készülnek majd, mint a Spago Budapest fogásai Wolfgang Puck vezényletével.

La Tour d'ArgentForrás: tourdargent / Facebook.com

Szintén örömünkre szolgál, hogy jelezhetjük: hosszú renoválási munkák után Párizs egyik történelmi étterme is visszatér, a tervek szerint március 2-án. A La Tour d'Argent a város 5. kerületében található és bizony 1582 óta a város részét képezi és kiszolgálja a vendégeket. A Michelin kalauz egy csillaggal jutalmazta.

Új szállodák és visszatérő fesztiválok

A Hôtel Dame des Arts február elején már meg is nyílt a 6. kerületben, a 4. kerületi Le Grand Mazarin tavasszal nyílik, a citizenM Paris Opera úgyszintén tavasszal nyitja meg a kapuit, a Maison Delano pedig márciusra tervezi a nyitást.

Az évente megrendezett Múzeumok Éjszakáját (Nuit des Musées) május 13-án tartják Párizsban. Ekkor minden résztvevő múzeum ingyenesen látogatható.

Forrás: Nuit des Musées / Facebook.com

A Nuit Blanche (Fehér Éjszaka) június 3-án lesz. Ezen az estén szürkülettől másnap hajnalig hajmeresztő és csodás kortárs művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk szerte Párizs utcáin.

Az Örökség Napja szeptember 16-án és 17-én lesz. Ezen az eseményen lehetőségünk lesz ellátogatni az Élysée-palotába, az Assemblée Nationale-ba és sok más olyan helyre, melyek általában nem látogathatók.

A lezárások szinte elkerülhetetlenek

A végére pedig egy rossz hír. A sok remek program mellett sajnos számítani kell arra, hogy Párizsban jelenleg kerítések, építkezések és toronydaruk rondítják a látványt, és az egyébként sem könnyű párizsi közlekedést is megnehezítik.

A kép 2022 augusztus végén készültForrás: Hans Lucas via AFP/Virginie Haffner

A városban jelenleg 70 építkezési projekt van folyamatban a 2024-ben megrendezendő olimpia kapcsán. És az építkezések sok főbb turisztikai látványosságot érintenek. Ugyanakkor senkit nem akarunk ezzel elrisztani egy közelgő párizsi úttól, csak jelezzük a helyzetet, hogy odaérve ne érjen meglepetés. 

Akik most utaznak először a francia fővárosba, számítsanak arra, hogy a Trocadero és az Eiffel-torony közötti terasz, ahonnan csodás kilátás szokott nyílni a toronyra, és mindenki ott fotózkodik, most félig le van zárva és körbe van álványozva. És ugyanez a helyzet sajnos a Palais De Chaillot és a Louvre környékén is. De ezektől eltekintve is jó utat kívánunk, azaz bon voyage!

Források: misadventureswithandi.comwww.en-vols.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek