Füttyögő árnyékok, hárfázó szelek és dalólászó lépcsők - A zene körbevesz

A zene körbevesz bennünket. Megannyi zeneszerző, hobbi zenész és profi DJ bemutatta már, hogy az eső kopogásából, a vízesés zubogásából, az edények csöröpöléséből, a madarak csiripeléséből és a zél zúgásának hangjából is lehet éteri zenei szerzeményt készíteni. A most következő hangszerek óriásiak, és a szél vagy az árnyékunk szólaltatja meg őket. Figyeljünk jól!

A horvátországi Zadar városában található egy varázslatos tengeri orgona, ami a délszláv háború utáni károk helyreállításakor épült. Nem feltűnő, nem irányítja magára a figyelmet, de a hangja igazán éteri, folyamatosan változó, mégis valahogyan harmonikus. Hallgassátok csak!

A tervező, Nikola Basic, elvetette a sima betonfal ötletét, és egy turistacsalogató látványosságot teremtett a romok helyén. A márvány móló végén található „hangszer" hét darab, egyenként 10 méter hosszú kőlépcsőből áll, melyekbe összesen 35 lyukat fúrtak. A hullámok állandó mozgása szólaltatja meg az orgonát, mely így éjjel-nappal zenél.

Ugyanitt, közvetlenül a hullámorgona mellette található egy 22 méter átmérőjű, napelemes lemezekből álló installáció, melyet szintén Basic tervezett.

Zadar tengeri orgonája és fény festményeForrás: IvanVuksa/Pixabay

A sétányba épített, kör alakú szerkezet napközben fényt gyűjt be, mint egy napelem, sötétedés után pedig káprázatos fényalakzatokat rajzol a rajta áthaladók lába elé. A tenger zenéje és a fény rajza egymással összhangban mozog, örvénylik és változik.

Mozgólépcső, vagy zongorabillentyű?

Bár nem szeretünk annyira lépcsőzni, mi biztosan a zongorabillentyűket választanánk. És egy művészeti kutatócsoport is így gondolta, mikor kidolgozta a "Jó érzés teóriát", ami szerint az emberek könnyebben megtesznek dolgokat, ha azt meg lehet közelíteni a humoros oldaláról is. Az ötlet és a videó 2014-es, de még mindig ez a stockholmi zenélő lépcső az egyik leismertebb ilyen kutatás. Stockholmban egy metrólejáró lépcsőit cserélték zongorabillentyűkre, melyek nemcsak feketék és fehérek voltak, hanem zenéltek is. Az újításnak köszönhetően az emberek több mint 60%-a választotta a lépcsőt a mozgólépcső helyett.

Ehhez hasonló lépcsőket szerte a világon találni, többek között Milánóban, Rennes-ben, Beirutban, São Paulóban és Athénban. Némelyik zenél, némelyik nem, vannak klasszikus fekete-fehér lépcsőfokosak és színesek is. A svéd példához hasonló lépcső készült a kínai Hszianban, ahol a nagyváros Dayanta nevű metrómegállójában cserélték le a hagyományos lépcsőket zongorabillentyűkre. A fekete-fehér lépcsők nemcsak zenélnek, hanem világítanak is, amikor valaki felfelé vagy lefelé skálázik a billentyűkön.

Prüntyögnek és rikkantanak az árnyékok

A sok érdekes zenélő szerkezet közül a mi egyik kedvencünk az Egyesült Államokban, Phoenix egyik külvárosában található. Itt bizony zümmög, dudorászik, prüntyög és fütyül a járda, attól függ, hogy miként vetül rá az árnyékunk. Gyerekek és felnőttek lépkednek, integetnek, pörögnek vagy topognak a Mesa Arts Center előtti téren: van, aki művészi módon táncol, más fél lábon állva, óvatosan mozgatja a végtagjait. A cél, hogy a megszólaló hangokból valami újat hozzon létre.

A szürke, rózsaszín és kék rombuszokból álló felületbe érzékelőket épített az installáció megálmodója, kanadai Daily Tous Les Jours művészeti csoport. Az érzékelők reagálnak az árnyékokra, és a legkülönbözőbb zörejeket, pittyegéseket és dallamokat bocsájtják ki. Ahogy telik a nap és változik az árnyékok mérete, úgy változik a járdából szóló zene is. A felület éjjel is működik, ekkor ugyanis lámpák világítják meg a területet, mely azonnal életre kel, ha arra gurul egy gördeszkás, vagy egy kutya kocog át rajta.

A szél nagyon tud zenélni!

A hullámok vetélytársa a szél, ha zenélésről van szó. Egyik kedvenc hangszere pedig az óriás hárfa, ami egészen sok helyen megtalálható a világban. Az egyik legnagyobb San Franciscóban, egy ipari park közepén található.. A dombtetőn álló, 28 méter magas szerkezet a város több pontjáról is jól látható. Az építtetők, Cabot és Forbes, az ipari park egykori tulajdonosai a hely adottságait szerették volna kihasználni, plusz valami olyat alkotni, ami egyediséget és szépséget visz az egyébként egyhangú parkba.

Az útról külön jelzés irányít fel a domb tetejére, így az ipari területre egyáltalán nem szükséges belépni, ám érdemes szeles időben érkezni, mivel a hatalmas fémhárfa ilyenkor szól a leghangosabban. Bár a hangszer gigantikus, formája mégis légies. Négy pillér, közöttük ívelt, hárfára emlékezető betétek, melyek különböző magasságban és szögben fogják be a levegő legkisebb rezdülését is; finoman zizegnek vagy erőteljesen zúgnak, attól függően, hogy milyen a szélmozgás. Merüljetek el benne!

Ha még több hasonló szél és víz által megszólaltatott hangszerről olvasnátok, kattintsatok a erre az érdekes cikkünkre!

A nyitókép csak illusztráció - Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek