Víz alá épült Amszterdam óriási bringaparkolója

A Stationsplein kerékpárgarázs, ami a város legnagyobb kerékpárparkolója január 26-án nyitott meg az amszterdami központi pályaudvarnál. Érdekessége, hogy nem egy parkolóházba, vagy a föld alá építették, hanem a víz alatt találtak neki helyet. Az úgynevezett „Open Harbourfront" alatt épült létesítmény közel 7000 kerékpár tárolására alkalmas - olvasható a dutchcycling.nl oldalán.

A víz alatti tároló biciklitartóiForrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A víz alatti óriásparkoló nem csak arra jó, hogy a helyiek biztonságosan lerakhassák a bicikliket, és a város felszabaduljon a rengeteg korláthoz láncolt kerékpártól, hanem az ingázók helyzetét is megkönnyíti, hiszen úgy alakították ki, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítson a metróhoz és a központi pályaudvarhoz.

Az alábbi videó szerint a garázs a tároláson kívül számos más szolgáltatást is kínál, például szervizelési lehetőséget és kerékpárbérlést is, ha a sajáttal esetleg történt valami.

A víz alatti tárolóépület nem az utolsó az új projektek sorában. A honlapon ugyanis azt írták, hogy már tervben van egy másik futurisztikus víz alatti kerékpárparkoló átadása is, amely 4000 kerékpárt tud majd befogadni.

A kerékpárparkolók tervezésben az Amszterdami Múzeum is részt vett, a panorámafalakra műalkotások kerültek, valamint olyan graffitik, amelyek Amszterdam történelméről mesélnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek