Idegen kultúrák felfedezése, ezért utaznak szívesen a magyarok

Mi motiválja leginkább a magyar utazókat? Az idegen kultúrák felfedezése? A látnivalók? Vagy egyszerűen csak pihenni szeretnének, netán sportesemények miatt utaznak a legszívesebben?

Amszterdam: a legtöbb magyar utazó szeretne belekóstolni abba, hogy milyen lehet az adott városban, faluban élniForrás: Pixabay/RalfGervink

Egy vezető cseh utazási technológiai vállalat, a Kiwi.com kutatása ezekre a kérdésekre kereste a választ azok körében, akik az elmúlt hat évben legalább kétszer jártak külföldön. Magyarország mellett ugyanezeket megvizsgálták Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is.

A kutatásból pedig az derült ki, hogy a régió országaihoz hasonlóan a magyarok is legfőképp azért utaznak, hogy idegen kultúrákat fedezhessenek fel. Az utazók 59%-a azért lépi át az országhatárt, hogy megismerje a helyiek életét, nyelvet tanuljon vagy gyakoroljon, és éppen ezért sokan keresnek fel helyiek által ajánlott éttermeket, kocsmákat és rendezvényeket is.

De a magyar utazók, a többi országhoz viszonyítva jóval motiváltabbak ha egy ismeretlen úti cél turisztikai látványosságainak felderítéséről van szó: 43% azok aránya, akik városnézésre vágynak, így főképp a turisztikai látványosságokat, történelmi helyeket látogatják meg, de nem igazán keresik a helyiekkel való interakció lehetőségét.

Brüsszel - sok magyar utazó keres fel helyiek által ajánlott éttermeket, kocsmákatForrás: Shutterstock.com

A Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója szerint „az emberek leginkább egy másik ország kultúrájának felfedezése miatt szelik át az országhatárokat, valamint azért, hogy nyelvet tanuljanak. Ez minden vizsgált országban nagyobb motivációval bír, mint pl. a turisztikai látványosságok, történelmi helyek megtekintése. Az összesített adatok azt mutatják, hogy a magyarok az átlagnál (39%) jóval inkább utaznak kimondottam városnézés miatt". 

A Schönbrunni kastélyhoz is rengeteg magyar utazó látogat elForrás: Franz/Pixabay

De nézzük a további adatokat: az utazók 30%-a a kalandokat keresi és szeretne megismerkedni más utazókkal is, 25%-uk pedig kulturális programokért utazik, azaz múzeumokat, kiállításokat keres fel, illetve koncertekre, fesztiválokra megy. Akik felkerekednek, azoknak 24%-a családtagokat vagy barátokat látogat, 14% pihenni szeretne és nem igazán érdeklik sem a látnivalók sem a helyi kultúra. Mindössze 8% megy sporteseményekre, akár nézőként akár résztvevőként.

Mindent összevetve a legtöbben szeretnének tehát belekóstolni abba, hogy milyen lehet az adott desztináción élni, de az ez iránti vágy az életkor előrehaladtával csökken.

Hazánkban a legmagasabb arányban a fiatal felnőtteket motiválja a helyi kultúra felfedezése, közel kétharmaduk utazik ezzel a céllal. Minden vizsgált országban magasabb erre az igény a nők körében. Olyannyira, hogy ez pár országban, így Magyarországon is szignifikáns eltérést hoz. Sőt, a magyar nőknél (62%) csak a lengyel nőket (63%) motiválja még inkább utazásra az, hogy felfedezzék a helyi kultúrát, a helyiek életét. A magyar férfiak 55%-a jelölte meg ezt motivációként.

Olaszország, Szardínia: a magyar utazók 14%-a pihenni szeretne, és nem igazán érdeklik sem a látnivalók sem a helyi kultúraForrás: hemis.fr/Cavalier Michel / AFP

Egy másik kutatásból, amely szintén a magyar utazók preferenciáit vizsgálta, csak más szempontok mentén, az derült ki, hogy jóval többen vágyunk a télből a nyárba, mint ahányan síelni indulunk a hidegebb hónapokban. Erről itt olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek