Két városban is ingyenessé teszik a buszozást

Az Egyesült Államok fővárosában ingyenes közösségi buszközlekedést vezetnek be, első városként az országban. Washington főváros tanácsa a múlt héten egyhangúlag fogadta el a javaslatot, amely szerint a város határain belül nyártól megszűnik az eddigi 2 dolláros viteldíj, a legfontosabb útvonalakon pedig bevezetik a 24 órás szolgáltatást, derül ki az MTI híréből.

A héten Palma de Mallorca polgármestere, Jose Hila is hasonló bejelentést tett: 2023. január 1-től ingyenessé teszik a városi buszhálózat használatát a helyi lakosok számára, írja a themayor.eu. 

Fél év múlva már ingyen lehet igénybe venni a buszokat WashingtonbanForrás: AFP/Olivier Douliery

Washington célja a döntéssel a szociális indokok mellett a járvány idején elveszített utazóközönség visszaszerzése. A felmérések szerint Washington közösségi buszjáratain az utasok több mint kétharmada (68 százalék) az alacsony, éves 50 ezer dollárnál kisebb jövedelmű háztartások tagja, jelentős arányban afroamerikai és spanyolajkú.

Palma de Mallorca a családokat, valamint a közösségi közlekedést szeretné támogatni a kedvezménnyel. Egy korábbi bejelentés szerint 2023-ban a metró, a helyközi buszok és vonatok is ingyenesek lesznek a Baleár-szigeteken. A kedvezmények azonban kizárólag a helyi lakosokra vonatkozik, a Spanyolországból és külföldről érkező turisták nem élvezhetik az ingyenes tömegközlekedés adta előnyöket.

Washington mellett több másik nagyváros is fontolgatja a közlekedési viteldíjak mérséklését, illetve részleges eltörlését. Boston, Denver és Connecticut állam indoka erre szintén a szociális egyenlőség növelése és az utasközönség bővítése.

A koronavírus járvány idején több helyen – Los Angeles, Kansas City, Missouri állam – átmenetileg ingyenes volt a közösségi közlekedés. Los Angeles új polgármestere, Karen Bass a közelmúltban közölte, hogy támogatja a viteldíjak teljes eltörlését a buszjáratokon. Szakértők szerint a washingtoni közlekedési változások kísérleti modellként szolgálhatnak az ország többi nagyvárosa számára, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek