Guinness-rekord: Egy házaspár kutyusuk társaságában mentőautóval járja a világot

Lawrence Dodi és Rachel Nixon brit házaspár a terveik szerint több mint 50 országba látogat el egy mentőautóval. A leghosszabb, mentőautóban megtett út tekintetében már felállították a Guinness-rekordot, miután egy éve járják a világot, melyben társuk imádott kutyájuk is. A 2021 októberében útnak indult páros felbukkanását igen nagy figyelem övezi, ahogy országról országra vándorolnak a mentőautójukkal, egy Land Rover Defenderrel.

Lawrence és Rachel, akik mindketten állatorvosok, csupán egy járművet kerestek, hogy lakóautóvá alakíthassák át, és bejárhassák vele a világot, amikor 2018-ban az eBay-en véletlenül belebotlottak a mentőautóba. "A kezdeti terv nem az volt, hogy veszek egy mentőautót, vagy megpróbáljak világrekordot felállítani, vagy bármi hasonlót" – magyarázza Lawrence. "Egy működőképes járművet kerestünk az utazáshoz, és beleszerettünk a mentőautóba."

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

Miután megvásárolták a járművet, amelyben egy mentőautó összes felszerelése be volt építve, többek között a hordágy is, Nixon rábukkant egy cikkre, amely egy olyan csoportról szólt, akik a tűzoltóautóval megtett leghosszabb távolság rekordját próbálták felállítani. Amikor rájött, hogy ezt hivatalosan még senki sem kísérelte meg mentőautóval, a pár felvette a kapcsolatot a Guinness-rekordokat kezelő céggel, és megkérdezte, kipróbálhatják-e. A kitétel többek között az volt, hogy a jármű képes legyen mentőautóként is működni, és hogy külsőleg továbbra is mentőautóhoz hasonlítson. Ezeket a szempontokat figyelembe vették a belső elrendezés megtervezésekor, de lett helye a tűzhelynek, a hűtőnek, illetve minden egyéb dolognak, ami egy lakóautóba kellhet.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

"Soha nem fordult hozzánk senki orvosi segítségért. Viszont a forgalomban mindenki minket néz" – mesélik, rámutatva, hogy az autójuk nem igazán hasonlít azon országok mentőautóira, amelyeken áthaladtak.

Az Egyesült Királyság elhagyása óta eltelt 1 év alatt a páros körülbelül 24 000 kilométert autózott, és 24 országba jutott el, köztük Örményországba és Boszniába. Bár már teljesítették a Guinness-rekord által kezdetben meghatározott minimális 20 000 kilométeres távot, továbbra is az a tervük, hogy még járják a világot és megpróbálják a lehető legtöbb, megtett távot elérni.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

Mindig is a terv része volt, hogy magukkal vigyék Peggy nevű kutyájukat. Szerintük a 10 éves kedvencük egész nap képes lenne túrázni, de az sem gond neki, ha egy álló napon keresztül a furgonban kell ülnie. Noha ki kellett hagyniuk néhány olyan látványosságot, ahova kutyát nem lehet bevinni, és egyes országok kevésbé voltak kutyabarátok, mint mások, Rachel és Lawrence egyáltalán nem bánja, hogy magukkal vitték Peggyt.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

A házaspár blogjukban osztja meg élményeiket. Eredetileg úgy tervezték, hogy egy földkörüli körutazást tesznek, amely során Közép-Ázsián át Oroszországba utaznak, mielőtt a mentőautót Észak-Amerikába szállítanák. Különböző tényezők miatt azonban, mint például az ukrajnai háború, az Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus, az Iránban zajló országos tiltakozások, valamint az a tény, hogy Közép-Ázsiában egyes határok továbbra is zárva vannak a Covid-19 korlátozások miatt, kénytelenek voltak útvonalon változtatni.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

Bár eredetileg két évet szántak a kihívás teljesítésére, azóta ezt további hat-tizenkét hónappal meghosszabbítanák. A házaspár most azt tervezi, hogy a jövő év elején visszautazik az Egyesült Királyságba, mielőtt a mentőautót a kanadai Halifaxba szállítanák, és a PanAmerican Highway-n, a világ leghosszabb járható útján vezetnének Argentína felé. Végső céljuk a Liverpool FC lesz – az uruguayi montevideói futballcsapat, amelynek neve megegyezik a szülővárosuk brit csapatának a nevével.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

Útjuk során két jótékonysági szervezetnek is gyűjtenek pénzadományokat: az Anthony Nolan nevű brit jótékonysági szervezetnek, és a független Vet Life jótékonysági szervezetnek.

Bár felfedeztek néhány hihetetlen helyszínt, köztük Koszovó, Montenegró és Örményország legmagasabb csúcsait, azt mondják, hogy az útjuk során megismert emberekre és átélt élményekre emlékeznek a legszívesebben. Lawrence felidézte azt az éjszakát, amikor Grúziában autóztak, és szállást kerestek. Egy helybéli, aki éppen születésnapi bulit tartott, meghívta őket az otthonába. Elszállásolták őket egy hálószobába, és még reggelit is felszolgáltak nekik.

Forrás: The Overlanding Ambulance/Facebook

A házaspár elmondása szerint Törökországban autózva is számos helyi lakostól kaptak vacsorameghívást, így szinte az egyik helyről a másikra mentek grillezni.

A világ tele van nagyon kedves emberekkel. Nagyon megmelengette a szívünket, amikor láttuk, hogy ez nem valami félelmetes, borzalmas hely" – mondták.

A jövőt tekintve azt tervezik, hogy miután teljesítik a saját magunknak felállított kihívást, visszatérnek az Egyesült Királyságba, és letelepednek. Sok pénzbe került így is a hosszúra nyúlt vakációjuk, aminek költségét napi 30 fontban (körülbelül 13700 forint) határozták meg maguknak. Egyelőre azonban boldogan élvezik azt a szabadságot, hogy együtt utazgathatnak a világban, és útközben kapcsolatokat építhetnek ki más utazókkal, de azt tervezik, hogy amikor visszatérnek, családot fognak alapítani.
(Forrás: CNN)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek