Szükségállapotot hirdettek Floridában a közelgő hurrikán miatt

Florida hétfőn elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett a közelgő szubtrópusi Nicole vihar miatt, amely a szakértők szerint komoly hatással lehet a partvidékre – adta hírül a The Guardian.

A National Hurricane Center (NHC) nevű, meteorológiával foglalkozó kormányzati szervezet közlése szerint bár a Nicole még mindig csak egy szubtrópusi vihar, az állam egyes részein hurrikánra utaló jeleket figyeltek meg. A Nicole a jelek szerint rövid időn belül hurrikánnal fenyegető trópusi viharrá fejlődhet, és a hurrikánszezon 14. vihara lehet.

Hatalmas viharra és heves esőzésekre számítanak a napokban FloridábanForrás: Shutterstock/Fotokina

A hurrikán várhatóan érinteni fogja a Bahamák északnyugati részét, és több mint 165 mérföldnyi partszakaszt Florida délkeleti részén. Ha a Nicole szubtrópusi vagy trópusi ciklonná válik, több mint 70 év után ez lesz az első alkalom, hogy novemberben ilyen méretű vihar sújtja Floridát kelet felől – mondta Michael Lowry hurrikán és vihar-szakértő. Bár a vihar várhatóan csak csütörtökön éri el teljesen Floridát, hatásait már szerda este érezni lehet majd. "Sajnos ez egy nagyon nagy vihar lesz, nagyon nagy szélmezővel az északi oldalon" – mondta Philippe Papin hurrikánspecialista az Associated Pressnek. Előrejelzése szerint potenciálisan veszélyes viharhullámot fog okozni Florida keleti partja mentén, valamint heves esőzéseket és jelentős szeleket a félsziget keleti partjának nagy részén.

Az 1 hónappal ezelőtti Ian hurrikán komoly károkat okozott FloridábanForrás: AFP/Giorgio Viera

A Nicole valamivel több mint egy hónappal az Ian hurrikán után érkezik. Utóbbi az egyik legerősebb hurrikán volt, amely valaha is elérte Florida nyugati partját. Az Ian halálos áldozatainak száma egy héten belül már 80 felett volt.

Vasárnap Florida kormányzója, Ron DeSantis arra kérte a lakosokat, hogy legyenek elővigyázatosak a Nicole érkezése előtt. "Minden floridai lakost arra biztatok, hogy készüljön fel, és készítsen tervet arra az esetre, ha a vihar elérné Floridát" - mondta egy közleményében. "Továbbra is figyelemmel kísérjük a hurrikán útját és pályáját, és folyamatos kapcsolatban állunk minden állami és önkormányzati partnerrel."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek