Elindult a Gorillagram, amivel veszélyeztetett emlősöknek segíthetünk

Afrika középső részén, az Egyenlítőtől néhány fokkal délre fekvő Ruanda nem egy mindennapi úti cél, ahova csak úgy, hátizsákosan elutazik az ember; induljon akár Amerikából, akár hazánkból. De ha egyszer mégis teljesül a vágyunk, és odajutunk, az biztos, hogy a szabadon élő hegyi gorillákat felkeressük az út során.

Képernyőfotó az eddig feltöltött képekbőlForrás: Visit Rwanda/GorillaGram

Vállaljuk értük a költséges és hosszú órákon át tartó vezetett túrákat, a szúnyogcsípéseket, a magas páratartalmat és a csöndes, izgatott várakozást. Mert megpillantani egyet a Vulkánok Nemzeti Parkban élő 12 gorillacsalád közül, minden megpróbáltatást megér.

És mostantól a gorillákról készült fotóink is értékesek lettek, nem is kicsit. És, hogy ez mit is jelent? Azt, hogy a képeink és bejegyzéseink, amiken a gorillák szerepelnek nem csak néhány új követőt és kedvelést szereznek, hanem konkrétan segítenek életben tartani a gorillákat. Köszönhetően a Visit Rwanda, a Ruanda Fejlesztési Tanács és az ország Vulkánok Nemzeti Parkja új, közös programjának.

Az idén októberben bemutatott GorillaGram egy új platform a kutatók és tudósok számára. Egy olyan Instagram aggregátor, amely begyűjti azokat a fotókat és videókat, melyeket adott címkékkel, hashtagekkel láttak el a készítőik - olvasható a Matadornetwork.com oldalán.

A parkban minden gorillacsaládhoz tartozik egy hashtag, így a látogatók civil tudósokká válhatnak, és fényképeket készíthetnek a gorillák „rögzített viselkedéséről, a csoportban bekövetkezett változásokról, az érdeklődésre számot tartó interakciókról, és még figyelmeztetéseket is küldhetnek sérülésekről vagy problémákról" – mondta Michaella Rugwizangoga, a Ruandai Fejlesztési Tanács idegenforgalmi csoportjának vezetője.

Nyitókép forrása: Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek