Ezek a világ legszebb és legkülönlegesebb sírkertjei

November 1-jén, Mindenszentek napján a nyugati világ nagy része ellátogat a világ számos temetőjébe, ahol megemlékeznek elhunyt szeretteikről. A temetők közül mára meglehetősen sok népszerű turisztikai látványossággá is vált. Mi most megmutatjuk nektek a legszebb és leghíresebb sírkerteket, tartsatok velünk!

Waverley temető – Sydney, Ausztrália

A legfőbb ok, amiért érdemes felkeresni: az óceánra néző kilátás.

 A Waverley temető 1877-es megnyitása óta körülbelül 80 000 embert helyeztek örök nyugalomra Ausztrália híres, zord partvidékének szikláin, közvetlenül az óceán mellett. A békét kereső látogatók egyszerre láthatják a mélykék vizet, a hatalmas eget, a szörfözőket vagy akár a naplementét is, ha sokáig maradnak. A temetőben több mint 6000 síremlék és emlékhely található, köztük Henry Lawson sírhelye is, aki a gyarmati korszak legismertebb ausztrál írói közé tartozik, és gyakran nevezik Ausztrália legnagyobb történetírójának. 

Okunoin temető – Koya-hegy, Japán

A legfőbb ok, amiért érdemes felkeresni: a buddhista zarándokhely furcsa műemlékei között található kőből faragott űrhajó és kávéscsésze is.

Különleges sírhelyek az Okunoin temetőbenForrás: Facebook/Okunoin Cemetery/Erik Dalström

Japán legnagyobb temetőjében, a Koya-hegy oldalában több mint 200 000 sírkő található. A sírkert 816 óta létezik, mely egyben az UNESCO Világörökség része is. Nagyon sok buddhista szerzetes földi maradványai pihennek a temetőben, de akadnak egészen különös sírok is. Daishi mauzóleumához vezető ösvényt sírjelek szegélyezik, és minden üdvösségkereső sírköve szokatlanabb és furcsább, mint az előző. Van például egy nagy, kőből faragott kávéscsésze az egyik kő tetején, mellyel egy kávés cég dolgozói előtt tisztelegnek, de nem kevésbé furcsa az az emlékmű sem, amelyet azoknak a termeszeknek állítottak, melyek a növényvédő szereknek estek áldozatul.

Cementerio de la Recoleta – Buenos Aires, Argentína

A legfőbb ok, amiért érdemes felkeresni: itt nyugszik az ország leghíresebb first lady-je, Evita Perón is.

A temető Argentínában olyan mint egy kisvárosForrás: Facebook/Cementerio de la Recoleta

Egy La Recoleta-i látogatás olyan, mintha egy apró, márványból készült önálló városba utaznánk, ahol Argentína leggazdagabb családjainak maradványai találhatók. Az 1822-ben alapított temető tele van igényesen faragott sírokkal és finom olasz szobrokkal, ezért nem csoda, hogy ez Buenos Aires egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Itt található a Duarte család sírja is, ahol az ország leghíresebb first lady-je, Evita Perón is nyugszik. Halálakor az egész ország gyászba borult, népszerűsége pedig akkora volt, hogy koporsóját egészen mélyen, bő 4,5 méteres sírban helyezték örök nyugalomra, hogy biztosan ne háborgassa senki a földi maradványait. Ha a híres argentin családok nevei nem is ismertek a külföldi látogatók előtt, extravagáns sírhelyeik biztosan maradandó emlékeket hagynak. A temetőben ingyenes túrák állnak rendelkezésre számos idegen nyelven, de a látogatók önállóan is felfedezhetik a több mint 6000 díszes mauzóleum csodáját.

Cimetière du Père Lachaise – Párizs, Franciaország

A legfőbb ok, amiért érdemes felkeresni: ez a világ leglátogatottabb temetője.

A párizsi Pére-Lachaise a világ leglátogatottabb temetőjeForrás: Pixabay/cocoparisienne

A temetőt 1804-ben Bonaparte Napóleon alapította, s mára a világ leglátogatottabb sírkertje lett, amelyet évente közel egymillió turista keres fel. Itt olyan híres írók és költők nyugszanak, mint Balzac, Proust, Richard Wright, Oscar Wilde, Gertrude Stein és Alice Toklas, az énekesek közül itt található Maria Callas és Edith Piaf sírja, de számos művészt, Delacroix-t, Ingres-t, Modigliani-t, Corot-ot, Seurat-ot is itt helyezték végső nyugalomra. A legnépszerűbb sírhely mégis a rocksztár Jim Morrisoné, akinek viszonylag kis sírját olyan gyakran rongálták meg, hogy folyamatosan a biztonságiak őrzik. A temető minden nap nyitva tart, és ingyenesen látogatható.

Fiumei úti sírkert – Budapest, Magyarország

A legfőbb ok, amiért érdemes felkeresni: Itt nyugszanak a magyar történelem nagyjai.

A Fiumei úti sírkertben nyugszanak a magyar nemzet nagyjaiForrás: Facebook/Fiumei úti sírkert/BOTH_BALAZS/Both_Balazs

Végül, de nem utolsó sorban Magyarország és Budapest egyik legfontosabb temetőjében, a nemzet nagyjai, többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma található, ez utóbbi egyébként Magyarország legnagyobb síremléke is. A Fiumei úti sírkert (más néven Kerepesi úti temető) a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. A magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjainak sírhelyei közül több mint másfél ezer védett, jelentős részük fontos művészeti emlék, híres szobrászok alkotása. A temető parkja gazdag növény- és állatvilágáról is ismert.
(Forrás: thrillist.com, cnn.comintezet.nori.gov.hu, travelo.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek