Mesteri képeket láthatunk a Teremtés oszlopairól

Közzétette első felvételét a Teremtés oszlopaiként ismert három hatalmas, gázokból és porból álló felhőoszlopról a James Webb-űrteleszkóp. Csillagok ezreinek ragyogása világítja meg a képet, amelyen óriási barna és narancsszínű oszlopok állnak a világűr végtelenjében.

A Hubble 2014-es és a mostani James Webb felvétel közti különbségForrás: AFP/Space Telescope Science Institut

Az egyes oszlopok végén látható intenzív vörös övezetek lávára utalnak az oszlopok belsejében születő, mindössze néhány százezer éves csillagok jeleként - írta közleményében az Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal, a NASA.

A Teremtés oszlopai 6500 fényévre találhatók a Földtől, a Tejútrendszerben. A gáz- és poroszlopok a Hubble űrteleszkópnak köszönhetik a hírnevüket, amely 1995-ben, majd 2014-ben készített róluk felvételt. A nem egészen egy éve a világűrbe indított James Webb-teleszkóp azonban infravörös kamerái segítségével képes volt áttörni az oszlopok homályos részén, és számos születőben lévő csillagot láttatni, amelyek ragyogó vörös gömbök képében jelennek meg a felvételen.

A mintegy nyolc fényévnyi területet feltérképező felvételt a teleszkóp NIRCam nevű, az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon alapuló, közeli infravörös spektroszkópiás berendezés segítségével készítette. A NASA szerint az új felvétel segítséget nyújt a tudósoknak, hogy felülvizsgálják a csillagok alakulásával kapcsolatos modelljeiket, pontosabban meg tudják állapítani az újonnan született csillagok számát, valamint a térségben lévő gáz és por mennyiségét.

A James Webb, amelynek az első színes felvételeit júliusban tették közzé, a Földtől 1,5 millió kilométerre végez megfigyeléseket. A tízmilliárd dollár értékű berendezés egyik fő feladata a csillagok életciklusának a tanulmányozása. Egy másik fontos kutatási célja a Naprendszeren kívüli bolygók, az úgynevezett exobolygók tanulmányozása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek