A világ legkisebb nemzeti parkja, amit egy magányra vágyó milliomos hozott létre

Amikor az angol Brendon Grimshaw még nem volt 40 éves sem, otthagyta újságírói karrierjét, és teljesen új életet kezdett. Gondolt egy merészet, és 13 ezer dollárért megvásárolt egy apró lakatlan szigetet a Seychelle-szigetek között. Amikor betette a lábát a szigetre, már 50 éve egyetlen ember sem járt arra, de ő örökre odaköltözött. Az évek folyamán pedig igazi paradicsomi szigetet varázsolt belőle.

Grimshaw először 1962-ben érkezett nyaralni a Seychelle-szigetekre (az Indiai-óceán 115 szigetéből álló szigetcsoportja, amelyek közül állandóan csupán nyolc lakott - a szerk). A férfi akkoriban Kelet-Afrika legnagyobb kiadványainak újságírója és szerkesztője volt. Azonnal beleszeretett a csodás környezetbe, és onnantól nem is álmodott másról, mint, hogy földet birtokoljon itt a szigetek valamelyikén – ideális esetben egy saját szigetet.

Brendon Grimshaw más életre vágyott, a természetben szeretett volna élniForrás: grimshaworigin.org

Grimshaw nem várta a nagy csodát, mindenfelé kérdezősködött a lehetőségekről. A nyaralása utolsó előtti napján aztán felkereste őt egy fiatal férfi és feltette a remélt kérdést: "Nem akar venni egy szigetet, Mr Grimshaw?"

A két férfi végül elutazott a Moyenne nevű szigetre, és Grimshaw azonnal beleszeretett az ott uralkodó csendbe és a vadregényes környezetbe.

Teljesen más volt. Különleges érzés. Ez az a hely, amit kerestem" – mondta 2009-ben egy dokumentumfilmben. 

A Seychelle-szigeteki nyaralásának az utolsó napján, éjfél előtt négy perccel Grimshaw aláírta az adásvételi szerződést, így övé lett a mindössze 0,4 km hosszú és alig 0,3 km széles sziget.

A Moyenne-sziget, amelybe Grimshaw első látásra beleszeretettForrás: David Stanley/Wikipedia

De a Moyenne-sziget megvásárlása könnyebb feladatnak bizonyult, mint gondoskodni róla. Kicsiny mérete ellenére hatalmas feladatot gördített Grimshaw elé. A szigetet ugyanis annyira benőtte az aljnövényzet, hogy állítólag a lehulló kókuszdió soha nem érte el a földet. A gyomok tengerében a madarak észrevehetően hiányoztak, a patkányok pedig elszaporodtak. De ez nem tántorította el a férfit.

A legtöbb ember, aki megvásárolja saját trópusi szigetét, egy luxus ingatlan létrehozására törekszik, de neki más célok lebegtek a szemei előtt. Nem akarta, hogy – mint a legtöbb, környékbeli szigeten – itt is felhúzzanak egy ötcsillagos szállodát, és turisták lepjék el azt. Ehelyett ő maga költözött oda, és ahogy egy igazi Robinsonhoz illik, a bennszülöttek között talált magának segítőtársat egy helyi halász akkor 19 éves fiának személyében, akit René Lafortinnak hívtak.

René Lafortin és Brendon GrimshawForrás: grimshaworigin.org

Ők ketten elválaszthatatlanokká váltak, és együtt hozzáláttak a sziget átalakításához: a bozót kiírtásához, fák ültetéséhez és az aljnövényzetben az ösvények kialakításához. Fáradtságos és kemény munka volt. Grimshaw álma azonban az volt, hogy olyan természetes paradicsomot hozzon létre, amely túléli őt, és még sokáig védett marad, azután is, ha ő már nem lesz.

Grimshaw és Lafortin 39 éven keresztül 16 ezer fát ültetett el saját kezűleg, és közel 5 kilométernyi utat épített.

2007-ben Rene Lafortin meghalt, Grimshaw akkor 81 éves volt. 2009-ben megállapodást írt alá a Seychelle-szigeteki Környezetvédelmi Minisztériummal, amely Moyenne-t a A Sainte Anne Marine Nemzeti Park részének nyilvánította, de saját különleges státuszt biztosított neki.

Ezzel megszületett a Moyenne-szigeti Nemzeti Park, a világ legkisebb nemzeti parkja.

Addigra az elhagyott földterület igazi paradicsommá változott. Grimshaw és Lafortin munkája 2000 új madárfajt vonzott a szigetre, és több mint száz óriásteknősnek adott otthon, amelyek a világ többi részén – beleértve a Seychelle-szigeteket is – már a kihalás szélén álltak. Grimshaw erőfeszítéseinek köszönhetően az egykor lakatlan sziget ma a Seychelle-szigetek állatvilágának kétharmadának ad otthont.

Mostanság látogathatják a szigetet turisták is, de csak korlátozott számban. A szigetnek összesen 10 tulajdonosa volt, magánemberként azonban Brendon Grimshaw volt az utolsó; halála után a Moyenne Island Foundation vigyázza a helyet. Íme, a lenyűgöző hely, amit Grimshaw és társa egykor megálmodott.

Grimshaw 2012-ben halt meg, sírja az apja (aki később szintén a szigetre költözött) és két ismeretlen kalóz sírja mellett található. Kérésére Grimshaw sírkövén ez áll: "Moyenne megtanította arra, hogy kinyissa a szemét az őt körülvevő szépségre, és köszönetet mondjon Istennek."

Végakaratában és végrendeletében kifejezte végső kívánságát: "A Moyenne-sziget továbbra is az ima, a béke, a nyugalom, a kikapcsolódás és a tudás helyszíne legyen a Seychell-szigetek és a tengerentúlról érkező, minden nemzetiségű, színű és vallású látogató számára."

Forrás: BBC

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek