Városrésszé alakítják a világ legextrább repülőterét

A szingapúri Jewel Changi Ázsia egyik legnagyobb repülőtere, de nem csak a méretei miatt kínál sokkal többet, mint bármelyik más, színvonalas repülőtér. 

Forrás: Nonnakrit / Shutterstock.com

Az 1981-ben megnyílt utazási csomópontot rendszeresen a világ legjobb repülőterének választják, főleg azóta, hogy 2019. április 17-én átadták azt az új, 137 ezer négyzetméteres részleget, amit az izraeli-kanadai Moshe Safdie tervei alapján készítettek, és ami olyan, mint egy kis város a repülőtéren belül. 

A 3 éve épült, Jewelnek keresztelt bevásárló és szórakoztató központban egy nagy üvegkupolát és alatta egy teraszos erdőt hoztak létre, a világ legnagyobb, kivilágítható beltéri vízesésével. A Rain Vortex 40 méter magasból zúdul alá, és kirándulóösvények veszik körül. 

A legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy két éven belül elkezdik bővíteni az 5-ös Terminál (T5) területét. A munkálatok már a tervezés szintjén állnak, a bővítésre pedig azért van szükség, mert a pandémia után az embereknek ismét megnőtt a kedve az utazás iránt, és az egyébként is kicsi alapterületű Szingapúr városa csak ezekkel a bővítésekkel tudja kielégíteni a keletkező igényeket.

Növények növények hátánForrás: AFP/Roslan Rahman

A tervek szerint a T5 bővítési munkái 2030-ra lesznek készen.

A CNN Travel cikke szerint a T5 akkora lesz, mint az eddigi 4 terminál összesen, három kifutópályás rendszere lesz, és kapcsolatban áll majd mind a 4 korábbi terminállal. Az illetékesek szerint nem csak egy újabb közlekedési fejelesztés történik, hanem olyan kiterjesztés épül, ami Szingapúr területét növeli majd meg.

Egy óriási tető felépítése helyett emberi léptékű közösségi terek sorozatát tervezik létrehozni, melyek között lesznek kis mérető, intimebb, valamint nagyobb léptékű helyiségek is. A tervezők azt remélik, hogy nem csak az utasok, de a városi lakosok is szívesen használják majd az új tereket. "Az a szándékunk, hogy újradefiniáljuk a repülőtéri terminál fogalmát" – mondta Thomas Heatherwick tervező. A legtöbb légikikötő nem a legjobb hely az időtöltésre, de Changi mindig is más volt – tette hozzá. Ezt a másságot igyekeztek megőrizni a repülőteret városrészként is értelmező tervekben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek