Új korszak kezdete: Sikeresen ütközött a NASA egy aszteroidával

Sikeresen ütközött egy többmillió dolláros űrszonda egy futballstadion méretű aszteroidával hétfőn, példátlanul tesztelve a NASA képességét, hogy megvédje a Földet a világvége forgatókönyvétől – olvasható a The Guardian oldalán.

A NASA űreszköze 22 ezer kilométer per órás sebességgel sikeresen csapódott a 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroidába. A Dart (Double Asteroid Redirection Test) néven ismert küldetés célja az volt, hogy megvizsgálják, el lehet-e téríteni olyan égitestet, amely máskülönben a földbe csapódna. Az ütközést élőben közvetítették. A küldetés irányítótermében hatalmas éljenzés tört ki, a NASA és a Johns Hopkins Egyetem tudósai egymást ölelték, amikor bizonyossá vált, hogy az ütközés sikeres volt. Az űrszonda az ütközés után megsemmisült. 

Nem sokkal a becsapódás után Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója „a sikeres küldetést az emberiség új korszakának" nyilvánította. Ez volt az első alkalom, hogy egy űrszondával eltérítették egy aszteroida röppályáját. Hozzátette: Olyan korszakba léptünk, amikor már készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat egy veszélyes aszteroida becsapódásától." A NASA a következő hetekben értékeli ki a projekt eredményét, vagyis, hogy mennyiben módosult az égitestet röppályája a becsapódást követően.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Oliver Denker)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek