180 év késéssel Gibraltár mostantól városnak nevezheti magát

Gibraltár hivatalosan is városnak nevezheti magát 180 évvel azután, hogy Viktória királynő először megadta neki ezt a státuszt. Az eddig városállamként számon tartott Gibraltár az év elején pályázott újra arra, hogy várossá váljon. Ám amikor a kutatók átnézték az ottani Országos Levéltár aktáit, azt találták, hogy már 1842-ben is elismerték városnak – írja a BBC. 

Gibraltár lakói boldogok, hogy városként ismerték el lakhelyüketForrás: Bernard-Verougstraete/Pixabay

Gibraltár 1713 óta brit tengerentúli terület, azóta, hogy a spanyol örökösödési háborút követően aláírt békeszerződés értelmében Nagy-Britanniának engedték át. Erzsébet királyné jubileumi versenyén 39 helyszín jelentkezett, hogy várossá szeretne válni. Közülök 8 kapta meg a státuszt: ilyen volt például Doncaster, Bangor és Dunfermline.

A városi státuszt gyakran hozzák összefüggésbe egy katedrálissal, egyetemmel vagy nagyszámú lakossággal, de ennek megadására nincsenek meghatározott szabályok

– a miniszterek tanácsára az uralkodó ítéli oda.

A státusz nem hoz sok anyagi hasznot, bár gyakran lendületet adhat a közösségeknek azáltal, hogy felhelyezi őket a térképre, és büszkeséggel tölti el a lakosokat. A kormány közölte, hogy Gibraltár anno kimaradt a hivatalos listákról, miután eredetileg Viktória királynő megadta a címet, de nem világos, ez hogyan is történhetett meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek