Elképesztő látvány: Szivárvány színű felhősapka ragyogott az égen Kínában

Olyan különleges égi jelenségben lehetett gyönyörködni az elmúlt hetekben Kínában, amilyet még sohasem láttunk. Augusztus 16-án a Jünnan tartományban lévő Puer városban, nemrég pedig Haikou városban készültek látványos felvételek, melyeken egy magasba törő gomolyfelhő látható, melyre mintha egy szivárvány színekben pompázó "felhősapkát" húztak volna.

A sapka ez esetben tényleg találó hasonlat, hisz a felhőtorony tetejét egy járulékos felhőtípus, az úgynevezett sapkafelhő vagy felhősapka (pileus) takarta be. Ez akkor alakul ki, amikor a magasba törő gomolyfelhő emelkedésre kényszeríti az áramló levegőt, ami emiatt lehűl és kondenzálódik a benne lévő nedvesség, létrehozva a sapkára emlékeztető felhőt.

Ezek a felhősapkák már önmagukban is nagyon látványosak tudnak lenni, de a látványt ezúttal tovább fokozta a felhő irizálása. Ez egy gyakran előforduló légköroptikai jelenség, ami akkor alakul ki, amikor a felhőt alkotó apró vízcseppeket elérő napfény elhajlást szendved, az elhajlás következtében pedig a fény színeire bomlik szét. Minél közelebb áll egymáshoz az elhajlást okozó vízcsepp és a fény hullámhosszának mérete, annál látványosabban, élénkebben tündököl a jelenség. A sapkafelhőt egyenletes méretű vízcseppek alkotják, ezért tud különösen élénk, látványos színekben pompázni irizálás során, írja a Varga Sándor meteorológus az idokep.hun.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek