Kipusztult Kínában a sellőmeséket inspiráló emlős

A kutatók kihaltnak nyilvánították Kínában a lamantin rokon emlősét, a duogongot, aki állítólag a sellőkről és szirénekről szóló ősi meséket ihlette – olvasható a BBC oldalán.

Kínában a 2000-es évek óta nem igazoltak hivatalosan dugongotForrás: Shutterstock/vkilikov

Az óceán legszelídebb óriásaként ismert dugongot lassú, nyugodt viselkedése valószínűleg kiszolgáltatottá tette a túlhalászásnak és a hajózási baleseteknek. Az elmúlt öt évben csak három kínai part menti közösségből számoltak be az állat felbukkanásáról. Bár a világ más részein még mindig létezik, de hasonló fenyegetésekkel néz szembe.

Samuel Turvey professzor, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) munkatársa elmondta: "A dugong eltűnése Kínában pusztító veszteség." A tudósok megvizsgáltak minden történelmi adatot arról, hogy hol találtak korábban dugongokat Kínában, de 2000 óta nem igazoltak észlelést.

Ezenkívül a kutatók megkérdezték a helyi állampolgárokat is, akik az azonosított tengerparti régiókban élnek, hogy megállapítsák, mikor láttak utoljára dugongot. Kiderült, hogy az elmúlt öt évben mindössze csak hárman láttak ilyen állatot. Ez arra késztette a kutatókat, hogy a dugongot funkcionálisan kihaltnak nyilvánítsák a térségben.

A dugong az egyetlen tengeri vegetáriánus emlős, aki tengeri fűvel táplálkozikForrás: Shutterstock/Andrea Izzotti

A globálisan is veszélyeztetettnek számító faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban. A dugong a tenger egyedülálló karaktere. Közel fél tonnás súlyával az egyetlen vegetáriánus tengeri emlős. Megjelenésében és viselkedésében a lamantinhoz hasonló, de bálnaszerű farkával jól megkülönböztethető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek