Az USA-ban már robotokkal pótolják a szállodák dolgozóit

Hatalmas a munkaerőhiány az idegenforgalmi szektorban, amióta befagyott a turizmus a Covid-világjárvány miatt. Mire elkezdték feloldani a korlátozásokat, már sokaknak jobban fizető állása lett más szektorokban, így a korábbi alkalmazottak nem tértek vissza a szállodákba sem. A létszámhiányt számos amerikai hotel robotok alkalmazásával próbálja enyhíteni. 

A fotó illusztrációForrás: Luca Sola / AFP

Az elmúlt két évben körülbelül 1,3 millió munkahely szűnt meg a vendéglátóiparban az American Hotel & Lodging Association szerint, jelenleg a szállodák 49 százaléka küzd személyzethiánnyal, ahogy a járványkorlátozások feloldásával nőtt az utazás iránti kereslet.

A szakszervezeti vezetők viszont most attól tartanak, hogy az automata, humanoid robotok immár kétszáz „főnél" is többet számláló serege túl gyorsan nő, és kiszorítja a humán munkaerőt.

A kaliforniai Campbell Relay Robotics egységei például körülbelül akkorák, mint a Star Wars R2-D2-ja. A robotok tetején fedeles tárolóedények találhatók, ahol be lehet zárni a tárgyakat, miközben átsuhannak az előcsarnokon és a folyosókon, a beépített érzékelők pedig megakadályozzák, hogy eközben bárkinek is nekiütközzenek. A Relay robotok bérlése körülbelül havi 2000 dollárba kerül – írja a vg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek