Videó: Ez a világ legnagyobb tavirózsája

A londoni Királyi Botanikus Kertben fedezték fel, hogy az intézmény herbáriumában 177 éve növekedő  hatalmas tavirózsa egy teljesen új fajhoz tartozik – olvasható a CNN oldalán. 

A világ legnagyobb tavirózsájának levele 3 méter szélesForrás: Biosphoto via AFP/H. Curtis / Biosphoto/H. Curtis

A Victoria boliviana a világ legnagyobb ismert tavirózsa faja, amely Viktória angol királynőről kapta a nevét, és levelei közel 3 méter szélesre is megnőnek. Az óriás tavirózsa, amely a Victoria nemzetség három fajának egyikéhez tartozik, majdnem 80 kilót is elbír.

A tanulmány szerint az újonnan azonosított fajról, a Victoria bolivianáról először tévedtek, mert azt hitték, hogy az egy Victoria amazonica, a két korábban ismert óriás tavirózsafaj egyike. Az óriás tavirózsák biológiai gyűjteményeinek szűkössége a 19. és 20. század nagy részében nézeteltéréseket eredményezett a felismert fajok száma és a fajok helytelen elnevezése miatt.

Az óriás tavirózsa 177 évig nőtt a botanikus kertbenForrás: Biosphoto via AFP/H. Curtis / Biosphoto/H. Curtis

A vizsgálat célja az volt, hogy bővítsék a Viktória tavirózsákról szóló ismereteket. A csapat úgy érte el az áttörést, hogy összegyűjtötte a történelmi feljegyzésekből, a kertészetből és a földrajzi adatokból származó összes létező információt, összeállította a fajjellemzőket és egy DNS-elemzést is végzett.

A tanulmány szerint a Victoria boliviana genetikailag különbözik a másik két fajtól, de a legszorosabb rokonságban áll a Victoria cruzianával, és a két faj körülbelül egymillió évvel ezelőtt térhetett el egymástól.

"Majdnem két évtizede minden egyes vad Viktória tavirózsáról készült képet átvizsgálok az interneten. Sokat tanultam ennek az új fajnak a tanulmányozása során, és ez volt a 20 éves pályafutásom legnagyobb eredménye" - mondta Carlos Magdalena, botanikus kutató. Az óriás tavirózsa a Waterlily House-ban látható a Kew Gardens-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek